AcasăAfaceriRafinăriile își pierd profiturile: petrolul rusesc găsește noi piețe de desfacere

Rafinăriile își pierd profiturile: petrolul rusesc găsește noi piețe de desfacere

Marjele globale pentru motorină au scăzut la jumătate din februarie, afectând profiturile rafinăriilor, în timp ce exporturile rusești continuă în ciuda sancțiunilor, ceea ce a ajutat producția din China și India să atingă maxime istorice în martie.

Se aștepta ca sancțiunile occidentale și plafoanele de preț pentru țițeiul și produsele petroliere rusești introduse în decembrie și februarie să restrângă aprovizionarea cu petrol la nivel mondial.

Cu toate acestea, Rusia continuă să livreze petrol la costuri reduse, permițând celor mai mari clienți ai săi – India și China – să își sporească producția de rafinare și exporturile. Între timp, produsele petroliere rusești sunt trimise în volume mari către hub-uri petroliere pentru a fi depozitate și reexportate în întreaga lume.

În plus, în acest an vor fi puse în funcțiune mai multe complexe de rafinare noi în Orientul Mijlociu și în China, care vor produce mai multe produse petroliere pentru export.

Compania indiană Reliance Industries, operatorul celui mai mare complex de rafinare din lume, a declarat în cadrul ședinței de bilanț că marjele pentru motorină s-au redus, deoarece livrările din Rusia au rămas “ferme”, în timp ce o iarnă neobișnuit de blândă în Europa a dus la o creștere a stocurilor.

Cererea de motorină pentru a înlocui gazul natural în generarea de energie electrică a scăzut, de asemenea, după ce prețurile spot la gazul natural lichefiat (GNL) au scăzut de la maximele istorice.

Marjele de  rafinare a motorinei din Europa au ajuns săptămâna trecută la cel mai scăzut nivel din februarie 2022, la aproximativ 13,70 dolari pe baril, potrivit evaluărilor Reuters, sub presiunea volumelor mari de import și a repornirii rafinăriilor franceze după grevele sindicale.

De asemenea, marjele de referință ale benzinei europene se află sub presiune din cauza unei scăderi puternice a cererii de încărcături de pe piețele cheie din Africa de Vest, chiar dacă exporturile pe ruta transatlantică își revin față de luna trecută.

Profitul obținut din procesarea unui baril de țiței Brent la o rafinărie europeană tipică s-a prăbușit cu aproximativ 71%, ajungând la cel mai scăzut nivel din ianuarie anul trecut, la 3,56 dolari pe baril în aprilie, în timp ce marjele de profit din rafinare în Asia au scăzut cu aproximativ 57%, la 2,54 dolari pe baril în această lună.

Rusia a intensificat livrările de combustibil  și către țările africane după ce Uniunea Europeană a interzis produsele rusești la 5 februarie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
2.423 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger