AcasăAfaceriPuterea dolarului umbrește aurul

Puterea dolarului umbrește aurul

Puterea dolarului umbrește aurul

Prețul aurului va rămâne ridicat în a doua jumătate a acestui an, dacă piețele bursiere vor continua să aibă performanțe slabe, riscurile geopolitice vor persista și  inflația va crește.

Potrivit ultimului raport al World Gold Council, metalul prețios, la care investitorii apelează ca o acoperire împotriva inflației, a încheiat primul semestru cu o creștere de 0,6%, alimentată inițial de incertitudinile economice globale și războiul din Ucraina.

Temerile legate de o recesiune globală au crescut constant pe fondul creșterii presiunii inflaționiste și majorărilor abrupte ale ratelor dobânzilor de către băncile centrale.

Aurul a renunțat la o parte din creșterile sale timpurii din prima jumătate a anului, deoarece investitorii și-au îndreptat atenția spre politica monetară și spre randamentele mai mari ale obligațiunilor, fondurile tranzacționate la bursă (ETF) de aur înregistrând două luni consecutive de ieșiri în valoare totală de 81 de tone, în valoare totală de 4,8 miliarde de dolari în mai și iunie.

Cu toate acestea, deținerile globale de ETF-uri de aur au rămas puternice și au crescut cu 6%, ajungând la 3.792 de tone, în valoare de 221,7 miliarde de dolari, până în prezent.

Cererea pentru ETF-urile de aur a crescut în primul trimestru din 2022 la 273 de tone, ceea ce a reprezentat cel mai ridicat nivel de intrări trimestriale din trimestrul al treilea din 2020, a precizat WGC.

ETF-urile sunt coșuri de valori mobiliare formate din acțiuni, obligațiuni, mărfuri sau alte active financiare care urmăresc piețele globale.

“Puterea dolarului american umbrește în mod clar aurul și îl împiedică să câștige. Randamentele mai slabe din SUA și apetitul limitat pentru risc ar trebui, în mod normal, să joace în favoarea aurului, dar vedem că se întâmplă contrariul”, a declarat Ipek Ozkardeskaya, analist senior la Swissquote Bank.

Prețul aurului este invers legat de valoarea dolarului, deoarece este denominat în dolari. Un dolar mai puternic face lingourile mai scumpe pentru cumpărătorii care dețin alte valute.

Între timp, cererea globală de aur a crescut cu 34% în primul trimestru din 2022, impulsionată de intrările puternice de ETF-uri.

Fondurile americane au crescut cu 133 de tone (8,1 miliarde de dolari), în timp ce fondurile europene au adăugat 119 de tone (7,5 miliarde de dolari).

În ciuda „imaginii de forță pentru a doua jumătate a anului 2022”, aurul va continua să se confrunte cu aceleași două dificultăți cheie din prima jumătate a anului 2022 – rate nominale ale dobânzii mai mari și un dolar potențial mai puternic.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
541 afisari

4 COMENTARII

  1. Pentru TOATE „bucuriile de azi” !??…MULTUMIM lui NAZISTUL Zelinski si MAIMUTOIUL MUMIFICAT de Joe Biden !!.

  2. UE un colhoz putred condusi de homolai drogati si servitorii diavolului criminal si periculos

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger