Cauta

Putere neîngrădită: OPEC, jupânul piețelor petrolului

Opec și-a sporit controlul asupra piețelor petroliere pe măsură ce preocupările legate de aprovizionare revin în prim-plan și pe fondul scăderii creșterii producției în alte țări furnizoare de țiței.

O ofertă mai redusă a crescut puterea de piață în grupul producătorilor de petrol, potrivit unui raport realizat de banca Goldman Sachs.

Prețurile petrolului au fost volatile de la începutul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina, în februarie anul trecut. După ce în martie au urcat la un maxim al ultimilor 14 ani de aproape 140 de dolari pe baril, Brent, referință pentru două treimi din petrolul mondial, se tranzacționează în prezent între 80 și 85 de dolari.

Alianța Opec+, formată din 23 de de petrol, și-a redus producția colectivă cu 2 milioane de țări producătoare barili pe zi în octombrie, invocând temerile legate de o încetinire a economiei mondiale.Cartelul își va derula cel mai probabil reducerile de producție pentru a doua jumătate a anului 2023 la reuniunea din iunie.

Creșterea secvențială a cererii de țiței pe care o așteptăm în acest an, în contextul unei oferte slabe, va necesita un răspuns rezonabil din partea OPEC pentru a acoperi deficitul tot mai mare, se arată în raportul Goldman Sachs.

Banca americană, care se așteaptă ca Brent să urce la 105 dolari pe baril până în al patrulea trimestru, a declarat că doar o combinație de „șocuri negative” ar putea afecta prognoza sa, cum ar fi o cerere stabilă a Chinei în primul trimestru și nicio întrerupere a aprovizionării rusești.

Miercuri, cotațiile futures au crescut pe fondul îmbunătățirii perspectivelor privind cererea din China, dar joi dimineață au fost mai slabe din cauza temerilor legate de recesiunea din SUA, în condițiile în care președintele Fed din St. Louis, James Bullard, și președintele Fed din Cleveland, Loretta Mester, au declarat că ratele dobânzilor trebuie să crească peste 5% pentru a controla inflația.

Joi, la ora 12.55, ora Emiratelor Arabe Unite, Brent a scăzut cu 1,15%, la 84 de dolari pe baril, în timp ce West Texas intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, a coborât cu 1,46%, la 78,32 de dolari pe baril.

Criza energetică din Europa, războiul din Ucraina,  previziunile unei recesiuni globale  și redeschiderea economiei Chinei au oferit o marjă importantă de acțiuni pentru OPEC, care va decide pentru următoarele luni strategii de producție și aprovizionare pentru piețele petroliere.

Grupul încă se așteaptă ca cererea de țiței să crească cu 2,2 milioane de barili pe zi în acest an. Agenția Internațională de Energie vehiculează cifre mai mari: până la 101,7 milioane de barili pe zi!

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Plecarea Annei Wintour înseamnă sfârșitul Vogue?
  • România, luată din nou ostatică de statul paralel / Evaziunea fiscală, pretextul pentru revigorarea protocoalelor „Binomului” Coldea-Kovesi
  • Pentru că nu-i mai poate jecmăni, Bolojan le taie românilor independența energetică
  • Sindicaliștii ANAF: Legea încurajează evaziunea fiscală
  • Marea revenire a piețelor europene, după 10 ani de criză
  • Stoichkov dă de pământ cu Klopp și Maresca: „Când luați 20 de milioane pe an, nu vă mai plângeți!”
  • Cine l-a împins pe Trump spre războiul cu Iranul?
  • Alertă națională. Se forțează privatizarea pădurilor statului
  • Barcelona a batut palma cu Messi!
  • Exit mobile version