AcasăAfaceriPutere neîngrădită: OPEC, jupânul piețelor petrolului

Putere neîngrădită: OPEC, jupânul piețelor petrolului

Opec și-a sporit controlul asupra piețelor petroliere pe măsură ce preocupările legate de aprovizionare revin în prim-plan și pe fondul scăderii creșterii producției în alte țări furnizoare de țiței.

O ofertă mai redusă a crescut puterea de piață în grupul producătorilor de petrol, potrivit unui raport realizat de banca Goldman Sachs.

Prețurile petrolului au fost volatile de la începutul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina, în februarie anul trecut. După ce în martie au urcat la un maxim al ultimilor 14 ani de aproape 140 de dolari pe baril, Brent, referință pentru două treimi din petrolul mondial, se tranzacționează în prezent între 80 și 85 de dolari.

Alianța Opec+, formată din 23 de de petrol, și-a redus producția colectivă cu 2 milioane de țări producătoare barili pe zi în octombrie, invocând temerile legate de o încetinire a economiei mondiale.Cartelul își va derula cel mai probabil reducerile de producție pentru a doua jumătate a anului 2023 la reuniunea din iunie.

Creșterea secvențială a cererii de țiței pe care o așteptăm în acest an, în contextul unei oferte slabe, va necesita un răspuns rezonabil din partea OPEC pentru a acoperi deficitul tot mai mare, se arată în raportul Goldman Sachs.

Banca americană, care se așteaptă ca Brent să urce la 105 dolari pe baril până în al patrulea trimestru, a declarat că doar o combinație de „șocuri negative” ar putea afecta prognoza sa, cum ar fi o cerere stabilă a Chinei în primul trimestru și nicio întrerupere a aprovizionării rusești.

Miercuri, cotațiile futures au crescut pe fondul îmbunătățirii perspectivelor privind cererea din China, dar joi dimineață au fost mai slabe din cauza temerilor legate de recesiunea din SUA, în condițiile în care președintele Fed din St. Louis, James Bullard, și președintele Fed din Cleveland, Loretta Mester, au declarat că ratele dobânzilor trebuie să crească peste 5% pentru a controla inflația.

Joi, la ora 12.55, ora Emiratelor Arabe Unite, Brent a scăzut cu 1,15%, la 84 de dolari pe baril, în timp ce West Texas intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, a coborât cu 1,46%, la 78,32 de dolari pe baril.

Criza energetică din Europa, războiul din Ucraina,  previziunile unei recesiuni globale  și redeschiderea economiei Chinei au oferit o marjă importantă de acțiuni pentru OPEC, care va decide pentru următoarele luni strategii de producție și aprovizionare pentru piețele petroliere.

Grupul încă se așteaptă ca cererea de țiței să crească cu 2,2 milioane de barili pe zi în acest an. Agenția Internațională de Energie vehiculează cifre mai mari: până la 101,7 milioane de barili pe zi!

author avatar
Radu Jacotă Redactor
339 afisari

1 COMENTARIU

  1. Societatea financiară specializată în toate domeniile de împrumut.
    Vă punem la dispoziție oferte adaptate la toate nevoile dumneavoastră de finanțare cu un credit personal și investim în proiectele dumneavoastră majore.
    Aceasta este rezervată companiilor și persoanelor serioase care caută un împrumut pentru a-și finanța proiectele.
    Oferim împrumuturi persoanelor fizice: credite de consum, credite pentru locuințe, achiziții de credite, achiziții de datorii pentru a consolida toate datoriile într-un singur împrumut, împrumuturi școlare pentru studenți, împrumuturi auto.
    Vă însoțim în finanțarea proiectelor dumneavoastră, cum ar fi construcția casei, a birourilor, a afacerii dumneavoastră sau a unui proiect care necesită finanțare externă.
    Vă rugăm să ne contactați pentru mai multe informații despre oferta de a fi mulțumit: Email: poulaintherese4@gmail.com

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger