AcasăAfaceri„Purosole”: italienii prăjesc cafeaua la razele soarelui

„Purosole”: italienii prăjesc cafeaua la razele soarelui

Combinând două dintre deliciile Italiei – cafeaua și soarele – o echipă de ingineri din Roma a creat o modalitate ecologică de a prăji boabele de cafea fără electricitate sau gaz.

Antonio Durbe și Daniele Tummei au petrecut aproape șase ani construind și perfecționându-și prăjitorul de cafea la lumina soarelui.

Rezultatul este o instalație de oglinzi care concentrează razele solare pe un coș rotativ de oțel unde boabele de cafea sunt prăjite la temperatura de 250 de grade Celsius în 20 de minute.

Senzorii controlați de un computer permit oglinzilor să urmărească soarele pe tot parcursul zilei. Chiar și puținele componente electrice sunt alimentate de un mic panou solar.

Durbe și Tummei spun că tehnologia pe care au pus-o la punct reduce cu mult cheltuielile pe care le au fabricile ce folosesc procedee clasice de prăjire a boabelor.

Cafeaua lor, “Purosole”, este “foarte aromată” și deja poate fi cumpărată online cu aproximativ 40 de euro kilogramul.

Spre deosebire de cuptoarele convenționale cu aer cald, care funcționează de obicei pe gaz, lumina concentrată a soarelui prăjește cafeaua fără a încălzi aerul din jurul ei  și fără a arde exteriorul boabelor.

Desigur, sistemul depinde de vremea bună. Cu toate acestea, în sudul însorit al Italiei, o astfel de instalație cu 40 de  oglinzi este capabilă să prăjească până la 30 de tone de cafea pe an, economisind aproximativ 60.000 de kilowați-oră de energie electrică, potrivit inventatorilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
125 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger