AcasăAfaceri„Project Bloom” și companiile private: planul secret al JP Morgan

„Project Bloom” și companiile private: planul secret al JP Morgan

JP Morgan Chase se pregătește să facă all-in pe companiile private. În ultimul an, banca a angajat în liniște programatori și a creat produse pentru o nouă afacere fintech care își propune să ofere o gamă largă de servicii start-up-urilor și investitorilor din întreaga lume.

Afacerea, cunoscută intern sub numele de cod „Project Bloom” datorită obiectivului de a ajuta firmele private în stadiu incipient să se dezvolte, este condusă de Michael Elanjian, șeful diviziei de inovare digitală și corporativă a celei mai mari bănci din SUA în ceea ce privește activele, potrivit surselor CNBC.

Buget: 12 miliarde de dolari

JP Morgan și-a crescut bugetul pentru tehnologie la cel puțin 12 miliarde de dolari. CEO-ul Jamie Dimon investește în mod agresiv pentru a-și ajuta banca să lupte cu firmele fintech, iar directorii văd o oportunitate de a crea un câștigător pe piețele private înainte ca start-up-urile să poată domina spațiul.

O parte cheie a Proiectului Bloom este o rețea digitală pentru clienții JPMorgan, care va potrivi start-up-urile cu investitorii, ajutându-le în rundele de strângere de fonduri.

Alte servicii planificate includ sprijinirea companiilor să vândă acțiuni în ofertele de licitație sau acordarea de împrumuturi pe participații private, oferirea unei interfețe digitale pentru tranzacționarea secundară a acțiunilor companiei private și ajutarea firmelor de capital de risc să strângă noi fonduri.

Deși elemente ale acestor oferte există în părți ale operațiunilor extinse ale JPMorgan, noul plan urmărește să creeze un portal digital unic pentru start-up-uri și firme de capital de risc, birouri de familie și alți investitori instituționali.

Mișcarea  JPMorgan vine pe măsură ce numărul companiilor private create continuă să explodeze. Investitorii aduc miliarde de dolari în clasa de active în speranța de a captura companii înainte ca acestea să se maturizeze și să  stabilească perspectivele de creștere.

Din 2020, numărul de unicorni sau companii private evaluate la 1 miliard de dolari sau mai mult, s-a dublat cu peste 1.032, evaluate colectiv la 3,4 trilioane de dolari, conform datelor CB Insights.

Acum, JPMorgan pare să parieze  dacă poate crea o rețea de companii private la scară completă înainte ca fintech-urile să o facă. Elanjian, fost finanțist la Goldman Sachs, speră să atragă câteva sute de companii și tot atâția investitori pe platforma care se va lansa oficial la sfârșitul acestui an.

author avatar
Radu Jacotă Redactor