Cauta

Programul de reziliență al UE: giganții bancari pierd o „vacă de muls”

criza

Avertisment crunt pentru România, după falimentul băncii din Silicon Valley! Ne paște o nouă criză financiară? / Analist economic: „E mult gunoi sub preș”

Uniunea Europeană a decis să excludă zece dintre cele mai mari bănci ale lumii din programul său de emisiuni de obligaţiuni pentru finanţarea programului de rezilienţă, evocând cazurile recente în care organismele de reglementare au pedepsit aceste bănci pentru că au format carteluri.

Lista conține nume grele: băncile JPMorgan Chase & Co., Citigroup,Bank of America Corp. şi Barclays Plc au fost excluse de la emisiunile de obligaţiuni prin care Comisia Europeană vrea să strângă aproximativ 800 de miliarde de euro pentru programul NextGenerationEU, relatează Bloomberg.

Cele zece bănci au fost temporar excluse de la participarea la aceste tranzacţii foarte profitabile până când blocul comunitar va decide că au făcut suficient pentru a rezolva precedentele nereguli constatate de autorităţile de reglementare.

Decizia are capacitatea de a modifica topul celor mai importante instituții financiare  din regiune, acordând comisioane importante unor bănci mai mici şi influenţând chiar şi bonusurile bancherilor.

Emisiunea de obligaţiuni de marţi, de pe urma căreia UE a strâns 20 de miliarde de euro, cea mai mare sumă strânsă vreodată la o singură tranzacţie, a generat comisioane de peste 20 de milioane de dolari pentru bănci.

Emisiunile de obligaţiuni prin sindicalizare sunt o „vacă de muls” pentru bănci, a declarat Liam O’Donnell, analist la Aberdeen Standard Investments.

Printre băncile afectate de această decizie se regăsesc Deutsche Bank AG, Nomura Holdings, UniCredit SpA, NatWest Group Plc, Natixis SA şi Credit Agricole SA.

„Aceste bănci trebuie să demonstreze că au luat toate măsurile de remediere necesare care au fost cerute de Comisie. Ne aşteptăm să trimită informaţiile necesare şi ulterior le vom analiza şi vom evalua. Nu pot să prezic cât timp va dura”, a declarat marţi comisarul pentru Buget, Johannes Hahn.

În august 2020, Morgan Stanley şi-a pierdut, temporar, statutul de dealer primar pentru obligaţiuni guvernamentale franceze ca urmare a unor tranzacţii făcute în 2015.

În luna aprilie a acestui an Bank of America s-a numărat printre băncile amendate cu 28,5 milioane de euro de către organismele de reglementare din UE pentru ca luat parte la un cartel pe piaţa tranzacţiilor cu obligaţiuni suverane americane.

O lună mai târziu, Nomura şi UniCredit au fost amendate pentru că s-au înţeles între ele cu privire la tranzacţiile cu obligaţiuni guvernamentale euro în timp crizei datoriilor suverane.

Ultimele stiri

  • Horoscop 4 iulie 2025 – Te vei bucura de compania celor care te iubesc
  • Alege ce citești
  • Frenezia listărilor: Hong Kong depășește Wall Street
  • Software open source: S-CORE, ambiția producătorilor auto europeni
  • Ion Sterian, Transgaz: Astăzi s-a încheiat Subtraversarea fluviului Dunărea, parte a infrastructurii Conductei de transport gaze naturale “Țărmul Mării Negre-Podișor”
  • Marcel Ciolacu: „Austeritatea oarbă NU reduce deficitul – îl adâncește”
  • Comisia Europeană, în extaz. Guvernul taie fix programele de dezvoltare a industriei românești
  • Nu ai bani, poți să mori. Sute de mii de români, lăsați fără asigurare medicală
  • Lovitură pentru speculanți. Se cere reforma totală a pieței de energie
  • Topul încasărilor la „mondialul” cluburilor. Real Madrid – 54,8 milioane de euro!
  • Exit mobile version