AcasăAfaceriMultinaționalele, taxate cu 15% din profit. Surpriză, unde ajung banii și cine...

Multinaționalele, taxate cu 15% din profit. Surpriză, unde ajung banii și cine pierde!

impozitProfitul multinaționalelor, impozitat cu 15%. Anunțul făcut de Ministrul de Finanțe

România, prin vocea ministrului Finanțelor, salută cu voioșie decizia luată de C.E., prin Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, de a supraimpozitarea multinaționalelor. Vorbim despre o taxă de 15% aplicată pe profitul corporațiilor, iar Adrian Câciu s-a și grăbit să spună că noua măsură va fi aplicată de la 1 ianuarie 2023.

Impozitul minim vizează toate grupurile mari, naţionale sau internaţionale, inclusiv din sectorul financiar, care au venituri financiare combinate de peste 750 milioane de euro pe an şi care au compania-mamă sau o filială situată într-un stat membru al UE.

  • Potrivit datelor oficiale din prezent, 44 de companii active în România vor fi afectate de prevederile privind impozitul minim pe profit la nivel global de 15%.

„România pregătește…”

„Am participat astăzi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliul Afaceri Economice și Financiare (Ecofin) unde am transmis un mesaj clar: România pregătește transpunerea rapidă a regulilor stabilite de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind impozitarea multinaționalelor cu 15% pe profit. Ambiția noastră este să putem fi gata de a aplica acest plafon chiar începând cu 1 ianuarie 2023!”, a transmis oficialul prin intermediul paginii de Facebook.

Unde ajung banii

Consiliul Afaceri Economice și Financiare (Ecofin) a discutat marți, la Bruxelles, propunerea de Directivă privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinaționale din UE. Miniștrii de Finanțe au fost invitați să confirme, la nivel politic, prioritatea acestui dosar și necesitatea transpunerii în legislația UE, până la 1 ianuarie 2023, a regulilor internaționale agreate în Cadrul Incluziv al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Directiva asigură o cotă minimă efectivă de impozitare de 15% pentru activitățile globale ale multinaționalelor. Regulile vizează toate grupurile mari, naționale sau internaționale, inclusiv din sectorul financiar, care au venituri financiare combinate de peste 750 milioane de euro pe an și care au compania-mamă sau o filială situată într-un stat membru al UE.

Adrian Câciu se așteaptă ca marile corporații care activează pe piața locală să plătească o marjă corectă de impozit, adaptată afacerilor de miliarde de euro pe care le fac în România.

Însă lucrurile sunt mai complicate de atât și se poate ajunge în situația de acum câțiva ani, când un mare colos din retail a raportat un exercițiu financiar pe minus, asta deși respectiva multinațională este cel mai important jucător din sector în țara noastră. Nu în ultimul rând, directivele OCDE lasă deschisă portița ca impozitul de 15% aplicat profitului corporațiilor să ajungă în țara în care compania este înregistrată, ocolind, astfel, sistemul fiscal din România. De fapt, presa occidentală deja scrie că țările sărace din UE nu au, deocamdată, niciun motiv de bucurie.

author avatar
Andreea Vlad
634 afisari

6 COMENTARII

  1. alta prosteala marca psd . multinationalele declara profit zece lei si impozit doi lei , praful de pe toba . huoooo !

    • Nevertebratele usr-iste vad PSD peste tot in lume.
      Dacă senilul Biden se împiedică sigur un psd-ist era sub scara avionului. Sunteți cele mai jalnice și vrednice de dispreț creaturi care au existat pe Pământ.
      Ne-am săturat de behăielile voastre!

  2. Si eu zic totul mu 13 USR.
    Foarte târziu cu impozitarea ăstora, dar mai bine mai târziu decât niciodată. Eu i-as impozita si din trecut si din viitor daca s-ar putea.
    Tot ce este străin impozitare maximă că altfel ne mănâncă ăstia cu tot cu fulgi. Poponarii USR să se integreze cu Bivolaru în ce absolut vor ei, dar în afara țării noastre. Să facă acolo câte spirale vor ei.
    USR nu are nimic in comun cu românii si România!

    • bai revolutionar de bucatarie , nu pricepi ca companiile straine nu-si declara profitul real si n-ai ce impozita ? asta-i o prosteala tipica pentru psd la fraieri . nu are legatura cu usr , si ca sa te convingi , dau si eu la usr muhe .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger