AcasăAfaceriProfit record. Giganții petrolului se scaldă în miliarde de dolari

Profit record. Giganții petrolului se scaldă în miliarde de dolari

Compania britanică Shell a afișat joi cel mai mare profit anual din istoria sa, susținut de creșterea prețurilor la combustibilii fosili și de cererea robustă de la invazia  Rusiei în Ucraina anul trecut.

Shell a raportat un profit ajustat de 39,9 miliarde de dolari pentru întregul 2022. Această cifră depășește confortabil cele 28,4 miliarde de dolari din 2008 – precedentul record anual –  și este mai mult decât dublu față de profitul de 19,29 miliarde de dolari pentru 2021.

Pentru ultimul trimestru din 2022, Shell a raportat un profit ajustat de 9,8 miliarde de dolari. A  anunțat un program de răscumpărare de acțiuni în valoare de 4 miliarde de dolari, care ar urma să fie finalizat până la publicarea rezultatelor sale din primul trimestru 2023. Și o creștere cu 15% a dividendului pe acțiune pentru trimestrul al patrulea.

„Privind în viitor, cred că avem o oportunitate unică de a putea reuși ca învingător în tranziția energetică. Avem un portofoliu care cred că este de neegalat”, a declarat  Wael Sawan, directorul general al Shell.

Rezultatele sunt pe urmele câștigurilor anuale istorice ale marilor companii petroliere americane Exxon Mobil și Chevron, cele mai mari companii de petrol și gaze din Occident urmând să obțină profituri combinate de aproape 200 de miliarde de dolari pentru acest an, potrivit datelor Refinitiv.

Perspectivele Shell privind cheltuielile de capital în numerar pentru 2023 se situează între 23 și 27 de miliarde de dolari.

În ultimele trimestre, directorii Big Oil și-au apărat profiturile în creștere și au subliniat că perturbarea semnificativă a piețelor globale de energie din cauza războiului din Ucraina a reafirmat importanța de a ajuta industria combustibililor.

Exxon Mobil a raportat marți un profit de 56 de miliarde de dolari pentru anul 2022, marcând un maxim istoric pentru industria petrolieră occidentală, în timp ce Chevron a afișat vineri un profit record de 36,5 miliarde de dolari pentru anul trecut.

Marele grup petrolier britanic BP urmează să raporteze profitul pe întregul an pe 7 februarie, iar compania franceză TotalEnergies va urma pe 8 februarie.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
181 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger