AcasăAfaceriProfit de miliarde. Sancțiunile americane n-au îngenuncheat Huawei

Profit de miliarde. Sancțiunile americane n-au îngenuncheat Huawei

Gigantul chinez de telecomunicații a raportat luni un profit record pentru 2021, în creștere cu 76% de la an la an, în ciuda represaliilor SUA.

Pentru întregul an 2021, Huawei a înregistrat un profit net de 113,7 miliarde de yuani (16,2 miliarde de euro), față de 64,6 miliarde de yuani cu un an mai devreme. Este cea mai bună performanță din istoria companiei, notează AFP.

Pe de altă parte, cifra de afaceri a grupului arată o scădere de 28,5% pe parcursul unui an, la 636,8 miliarde de yuani (91,2 miliarde de euro).

Huawei nu a făcut publice detalii despre numărul de telefoane mobile vândute anul trecut.

Brandul a fost cândva unul dintre primii trei producători de smartphone-uri din lume, alături Samsung și Apple.

Și a deținut o perioadă scurtă  locul unu, stimulat de cererea și vânzările chineze pe piețele emergente.

Dar sancțiunile americane din 2018, care au oprit Huawei de lanțurile globale de aprovizionare cu componente, au aruncat filiala de smartphone-uri în incertitudine.

Washington și-a îndemnat și aliații să renunțe la Huawei pentru a-și echipa rețelele 5G, argumentând că Beijingul ar putea folosi compania chineză pentru a monitoriza comunicațiile și traficul de date al unei țări.

În ciuda presiunii SUA, „capacitatea noastră de a face profituri și de a genera fluxuri de numerar este în creștere”, a declarat directorul financiar al grupului, Meng Wanzhou.

Cu sediul în Shenzhen, în sudul Chinei,  grupul Huawei are aproximativ 195.000 de angajați și este prezent în peste 170 de țări.

Societatea nu este listată și, prin urmare, nu este supusă acelorași obligații de certificare a conturilor sau detalii în publicarea rezultatelor sale ca și grupurile bursiere.

În fața presiunii americane, Huawei s-a reorientat pe piața chineză și își diversifică activitățile, în special în cloud computing și automobile conectate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
381 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger