Cauta

Profilul investitorului european în criptomonede

Aproximativ una din zece gospodării europene a investit în criptomonede precum bitcoin, potrivit unui studiu al Băncii Centrale Europene (BCE), subliniind apetitul pentru aceste active extrem de riscante, victime în această lună a unei scăderi spectaculoase a prețurilor.

Mondele digitale atrag atrag indivizi, inclusiv din păturile sociale modeste, “dar sunt fără valoare și nu se bazează pe niciun paradis de securitate”, a avertizat președintele BCE,  Christine Lagarde.

Studiul a fost realizat în Belgia, Germania, Spania, Franța, Italia și Țările de Jos. Proporția variază în funcție de țările studiate, între 6% în Franța, 9% în Germania și aproape 15% în Olanda.

“Tânăr educat, expert în finanțe”

Majoritatea investitorilor privați raportează că dețin criptoactive în valoare de de 5.000 de  euro, cu o ușoară predominanță a deținerilor modeste, adică mai puțin de 1.000 de euro. La celălalt capăt, aproximativ 6% spun că au investit peste 30.000 de euro.

O altă constatare:  deși gospodăriile cu venituri ridicate au o probabilitate mai mare de a deține criptomonede, gospodăriile cu venituri mici le dețin, de asemenea, și în proporții mai mari decât cele cu venituri medii.

Profilul investitorului tipic: „un tânăr cu un nivel ridicat de educație și cunoștințe în domeniul financiar”.

Acest studiu, care face parte din raportul semestrial privind stabilitatea financiară, vine în contextul în care BCE a solicitat recent o reglementare globală a sectorului criptomonedelor.

Până acum, marile bănci centrale s-au abţinut să reglementeze monedele digitale, deoarece au eşuat anul trecut să ajungă la un acord cu privire la modul în care ar trebui făcut acest lucru şi după ce au concluzionat că acestea sunt prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar.

În paralel, Uniunea Europeană introduce un cadru mai amplu, denumit MiCA, să reglementeze toţi emitenţii şi furnizorii de servicii din UE care au legătură cu activele cripto.

În aprilie, liderii de business din industria criptomonedelor au cerut miniştrilor europeni ai Finanţelor să se asigure că reglementările lor nu merg dincolo de ceea ce s-a convenit în cadrul Grupului de Acţiune Financiara Internaţională (FATF), care stabileşte standardele pentru combaterea spălării banilor.

În pofida turbulențelor,  capitalizarea pieței globale de criptomonede a ajuns la peste 2 500 de miliarde de euro la sfârșitul anului 2021, de șapte ori mai mare decât în anul precedent.

Ultimele stiri

  • Tele-Spa în România: Cum te relaxezi la distanță – beneficiile consultațiilor wellness online
  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Exit mobile version