AcasăAfaceriProducție redusă, criză de cipuri, întârzieri de livrare: industria auto pierde...

Producție redusă, criză de cipuri, întârzieri de livrare: industria auto pierde 210 miliarde de dolari

Pandemia a perturbat lanțurile de aprovizionare în aproape fiecare sector economic, iar industria auto este una dintre cele mai afectate. 

În timp ce producătorii de mașini sperau să recupereze vânzările pierdute la apogeul închiderilor și măsurilor de izolare din 2020, criza semiconductorilor a însemnat o lovitură grea.

Acest deficit este legat de redresarea economică post-Covid care, într-un timp foarte scurt, a dus la o creștere exponențială a cererii, iar producția de cipuri nu poate să răspundă nevoilor tuturor dispozitivelor electronice, ceea ce implică întârzieri în producția și livrarea autovehiculelor în special.

Multe companii au fost nevoite să-și oprească linia de producție. Cumpărătorii de mașini încep să devină nerăbdători și să-și amâne achizițiile, pur și simplu pentru că nu găsesc ceea ce caută.

Industria auto nu va intra într-o fază de redresare până în prima jumătate a anului 2023. Acest lucru ar putea însemna încă un an de deficit de stocuri și creșterea prețurilor, estimează IHS Markit.

Potrivit firmei de consultanță AlixPartners, industria globală de automobile va pierde 210 miliarde de dolari anul acesta din cauza deficitului de  semiconductoare.

Aceste lipsuri, opriri ale producției și întârzieri de livrare au un impact direct asupra rezultatelor financiare ale producătorilor auto.

Gigantul auto german Volkswagen și cel de-al patrulea cel mai mare producător de automobile din lume, Stellantis, au anunțat că eșecurile de aprovizionare le-au costat 600.000 de livrări de mașini, fiecare, în al treilea trimestru.

Renault se așteaptă ca 500.000 de vehicule să nu fie produse până la finele anului. În Statele Unite, situația este, de asemenea, dificilă. Veniturile General Motors au scăzut cu aproape 10 miliarde de dolari în trimestrul al treilea.

author avatar
Radu Jacotă Redactor