Cauta

Producătorii mondiali de cipuri încheagă o alianță anti-China

Șapte dintre cei mai mari producători de semiconductori din lume au stabilit planuri de creștere a producției și de aprofundare a parteneriatelor tehnologice în Japonia, în timp ce aliații occidentali își intensifică eforturile de remodelare a lanțului global de aprovizionare cu cipuri, pe fondul tensiunilor crescânde cu China.

În cadrul unei întâlniri fără precedent la Tokyo cu premierul japonez Fumio Kishida, șefii producătorilor de cipuri, inclusiv Taiwan Semiconductor Manufacturing, Samsung Electronics din Coreea de Sud și Intel și Micron din SUA, au descris planuri care ar putea transforma perspectivele Japoniei de a redeveni o putere în domeniul semiconductorilor.

Potrivit Financial Times, Micron se așteaptă să investească până la 500 de miliarde de yeni (3,7 miliarde de dolari), inclusiv subvenții din partea statului japonez, pentru a construi la Hiroshima o uzină care să producă tehnologie de ultimă generație în domeniul litografiei în ultraviolete extreme.

Samsung are în vedere înființarea unui centru de cercetare și dezvoltare în valoare de 30 de miliarde de yeni în Yokohama, cu linii pilot pentru dispozitive semiconductoare.

„Rolul Japoniei a crescut pe măsură ce națiuni cu mentalități similare depun eforturi pentru a-și consolida lanțurile de aprovizionare”, a precizat Yasutoshi Nishimura, ministrul japonez al economiei, comerțului și industriei, după întâlnirea cu directorii executivi din domeniul cipurilor.

Anunțul vine în contextul în care Japonia găzduiește un summit G7, în cadrul căruia securitatea economică va fi în centrul discuțiilor. Semiconductorii, în special, au apărut ca un domeniu de interes intens pentru SUA și aliați.

TSMC, cel mai mare producător de cipuri contractuale din lume, și-a exprimat dorința de a face mai multe investiții în Japonia, după ce a acceptat să construiască o nouă fabrică în prefectura Kumamoto din sud-vestul țării. Nishimura discutat despre cooperarea dintre Applied Materials, IBM și Rapidus din Japonia.

Reuniunea producătorilor de cipuri de la Tokyo adaugă o nouă definiție blocurilor industriale care apar pe măsură ce relațiile înrăutățite dintre SUA și China continuă să producă semne de decuplare în lanțurile globale de aprovizionare.

În temeiul unei legi privind securitatea economică pe care Japonia a adoptat-o anul trecut, guvernul a definit semiconductorii drept un “produs esențial”.Fumio Kishida ar urma să se întâlnească  cu președintele american Joe Biden. Se așteaptă ca liderii celor două țări să anunțe un acord de 70 de milioane de dolari pentru educarea și formarea a 20.000 de ingineri în domeniul semiconductorilor în 11 universități din SUA și Japonia, inclusiv la Universitatea Purdue, Universitatea Hiroshima și Universitatea Tohoku.

 

Ultimele stiri

  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Probleme în Gara de Nord din Capitală. Panourile de informare și camerele de luat vederi nu mai funcționează
  • Anunț de atribuire UAT Orașul Negru Vodă
  • Caricatura Zilei
  • Exit mobile version