Cauta

Producătorii de cipuri, prinși în focul încrucișat SUA-China

În decembrie anul trecut, compania sud-coreeană de semiconductori Magnachip a anunțat fără tragere de inimă încetarea fuziunii propuse de 1,4 miliarde de dolari cu firma chineză de capital privat Wise Road.

Într-o mișcare care a luat prin surprindere industria globală a semiconductoarelor, Comitetul pentru Investiții Străine din Statele Unite a hotărât că tranzacția a reprezentat un risc potențial pentru securitatea națională, ucigând efectiv afacerea.

Cazul Magnachip este un exemplu al modului în care tensiunile tot mai mari dintre SUA și China afectează producătorii de cipuri, care sunt tot mai presați să se alinieze cu Washingtonul, în timp ce acesta încearcă să contracareze ascensiunea tehnologică a gigantului asiatic.

Companiile se luptă pentru subvenții în SUA prin intermediul Legii privind cipurile, în valoare de 280 de miliarde de dolari, și nu doresc să fie surprinse de restricțiile unei Case Albe din ce în ce mai dură.

Financial Times a relatat că producătorii sud-coreeni Samsung Electronics și SK Hynix își reevaluează investițiile în China ca răspuns la „liniile de gardă” din legislație care interzic beneficiarilor de fonduri federale americane să își extindă sau să își modernizeze capacitățile avansate de cipuri pe teritoriu chinezesc timp de 10 ani.

Concurenții, inclusiv TSMC din Taiwan și americanii Intel și Micron, care au operațiuni de producție în China, sunt, de asemenea, presați să stimuleze producția internă din SUA, îngreunând în același timp obținerea de către Beijing a tehnologiei avansate în domeniul semiconductorilor.

Este posibil ca presiunea să se dezvolte pe măsură ce SUA încearcă să-și ralieze aliații Coreea, Taiwanul și Japonia în spatele unei „alianțe Fab 4 chips” concepută pentru a coordona politica privind cercetarea și dezvoltarea, subvențiile și lanțurile de aprovizionare.

Samsung și SK Hynix au sporit investițiile în unitățile de producție din SUA, chiar dacă rămân puternic expuse pieței chineze. Coreea de Sud a exportat 50 de miliarde de dolari în China anul trecut, în creștere cu 26% față de 2020 și reprezentând aproape 40% din totalul exporturilor de cipuri ale țării.

Dar ele au în comun o dependență aproape totală de un număr mic de proiectanți de cipuri și producători de echipamente din SUA, Japonia și Europa pentru tehnologia avansată.

„China are piața, dar SUA are tehnologia”, a spus Yeo Han-koo, care a fost ministrul comerțului din Coreea de Sud până în mai. „Fără tehnologie, nu ai niciun produs”.

Cel mai mare producător de cipuri din China, Semiconductor Manufacturing International Corp, a anunțat luna trecută că a început să livreze semiconductori avansați de 7 nanometri.

Cu toate acestea, analiștii susțin că, fără acces la cele mai sofisticate echipamente din lume, SMIC va avea dificultăți în a reduce decalajul față de Samsung și TSMC, care sunt principalii furnizori mondiali de cipuri de 5 și 4 nm.

Dilema producătorilor de cipuri este cum să-și extindă afacerile din China  în SUA fără a provoca o reacție din partea Beijingului, care a devenit din ce în ce mai vocal față de strategia americană de a limita schimburile comerciale la o adunătură de țări prietene(friendshoring).

Ultimele stiri

  • Răzvan Lucescu – titlul de campion cu cel mai înalt grad de dificultate
  • Primarul Capitalei, Nicuşor Dan: „Am nenumărate lucruri pe care mi le reproşez” – VIDEO
  • Nicolae Ciucă îşi lansează cartea: Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic
  • Incident șocant la Parchetul Vaslui: o angajată ar fi dat foc unor documente şi ar fi încercat să se sinucidă
  • Ce acte trebuie să duci statului dacă vrei o pensie mai mare. Veste de la Simona Bucura-Oprescu
  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Exit mobile version