Cauta

Prima țară europeană care renunță definitiv la banii lichizi. Vrea să treacă la moneda digitală

suedia

Prima țară europeană care renunță definitiv la banii lichizi. Vrea să treacă la moneda digitală

Mai puțin de 10 la sută din toate plățile din Suedia se efectuează cu numerar, potrivit cercetărilor băncii sale centrale. Nu-i de mirare că autoritățile se gândesc să elimine definitiv banii cash și să adopte e-coroana.

Guvernul Suediei va începe să exploreze fezabilitatea ca țara să treacă la o monedă digitală, marcând un alt pas important către necunoscut pentru cea mai dezvoltată societate din lume.

Ministrul pentru Pieţe Financiare, Per Bolund, a anunţat că un proces de evaluare a fost lansat la sfârșitul lunii trecute şi este aşteptat să se încheie în luna noiembrie 2022, transmite Bloomberg.

Evaluarea va fi condusă de Anna Kinberg Batra, un fost preşedinte al Comisiei de finanţe din Parlamentul Suediei.

Ce consecințe va avea trecerea la moneda digitală

Suedia este una dintre primele ţări din lume care analizează posibilitatea introducerii unei monede digitale. Banca Centrală a Suediei derulează deja un proiect pilot în parteneriat cu firma Accenture Plc ce vizează introducerea unei coroane electronice care să aibă la bază aceeaşi tehnologie blockchain cu cea utilizată de alte monede digitale, precum Bitcoin.

Guvernatorul Băncii Centrale a Suediei (Riksbank), Stefan Ingves, a subliniat în luna octombrie că orice decizie cu privire la emiterea unei coroane electronice trebuie să fie adoptată la nivel politic.

Din punctul de vedere al guvernului, Bolund a spus că „este crucial ca piața digitală a plăților să funcționeze în siguranță și că este disponibilă pentru toată lumea”. „În funcţie de modul în care o monedă digitală va fi concepută şi de tehnologiile ce vor fi utilizate, aceasta poate avea consecinţe uriaşe pentru întregul sistem financiar”, a adăugat oficialul suedez.

Încă din 2018, Banca Reglementelor Internaţionale estima că Suedia este societatea cu cel mai redus grad de utilizare a numerarului din lume, în funcţie de utilizarea acestuia ca procent din Produsul Intern Brut.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version