AcasăAfaceriPrima Casă 2021, mult mai săracă decât în ceilalţi ani: Guvernul reduce...

Prima Casă 2021, mult mai săracă decât în ceilalţi ani: Guvernul reduce fondurile!

prima casa 2021Prima Casă 2021, mult mai săracă decât în ceilalţi ani: Guvernul reduce fondurile!

Veşti proaste pentru românii care speră să-şi achiziţioneze un imobil prin programul naţional garantat de stat.

Guvernul va aloca pentru anul 2021 un plafon al garanțiilor care pot fi emise în cadrul programului „Prima casă/ Noua casă” în valoare de 1,5 miliarde de lei, față de plafonul de două miliarde de lei alocat anul trecut.

Totodată, se propune completarea reglementării din cuprinsul normelor potrivit cărora beneficiarii au obligația să încheie polițe de asigurare împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanțatorilor, pe toata durata finanțării garantate la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puțin decât valoarea de piață comunicată de finanțatori prin solicitarea de garantare.

Doar 6000 de români vor mai accesa programul

Reducerea plafonului programului „Prima Casă/Noua Casă” era așteptată de piață, fiind anunțată în urmă cu aproximativ trei săptămâni de Cristian Păun, preşedintele Consiliului de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.

Potrivit acestuia, aproximativ 8.000 de garanţii pentru Prima Casă/Noua Casă au fost date în 2020. „Pentru 2021, la un plafonul în scădere la 1,5 miliarde lei, estimăm în jur de 6.000 de beneficiari ai programului”, a menţionat Cristian Păun.

author avatar
Andrei Ștefan