AcasăAfaceriPrețurile petrolului, roller-coaster pe șinele recesiunii americane?

Prețurile petrolului, roller-coaster pe șinele recesiunii americane?

Prețurile petrolului a urcat joi, după ce a scăzut cu aproape 9% în ultimele trei zile, în condițiile în care criza bancară din SUA a zguduit piețele și a generat îngrijorări legate de o recesiune, care ar putea reduce cererea de țiței.

Brent, referința pentru două treimi din petrolul mondial, se tranzacționa cu 0,93% mai sus, la 73 de dolari pe baril. West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, a crescut cu 0,67%, la 69,06 dolari pe baril.La închiderea pieței de miercuri, Brent s-a stabilit cu 3,97% mai jos, la 72,33 dolari, în timp ce WTI a scăzut cu 4,27%, la 68,60 dolari.

„Există puține elemente fundamentale noi care să justifice vânzarea de țiței, deși investitorii par să devină din ce în ce mai nervoși în legătură cu perspectivele macroeconomice și implicațiile acestora asupra cererii”, a declarat Ehsan Khoman, șeful departamentului de cercetare a piețelor pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa de la MUFG Bank.

Rezerva Federală a SUA a majorat ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază, a zecea creștere consecutivă, și a indicat o posibilă pauză în ședințele viitoare.Cea mai recentă măsură aduce ratele dobânzilor Fed la intervalul țintă cuprins între 5% și 5,25%. Dar “factorii de decizie monetară devin din ce în ce mai îngrijorați de de activitatea economică”, subliniază Edward Moya, analist senior de piață la Oanda.”Dacă și Fed este îngrijorată, aceasta este o veste proastă pentru economie și pentru perspectivele cererii de țiței”.

Contractele futures la petrol au înregistrat două scăderi săptămânale consecutive înainte de această săptămână, în condițiile în care o criză a băncilor regionale din SUA a dus la prăbușirea First Republic Bank, al doilea cel mai mare faliment bancar american de la criza financiară globală din 2008. SUA au mai avut alte trei falimente în acest an – Silicon Valley Bank, Signature Bank și Silvergate Capital, un creditor axat pe criptomonede.

Între timp, activitatea industrială din China, a doua cea mai mare economie a lumii și principalul importator de țiței, s-a contractat în aprilie, pe fondul scăderii cererii interne.

Analiștii urmăresc acum poziția OPEC+ după ce a anunțat reduceri voluntare ale producției de 1,16 milioane de barili pe zi pentru a asigura stabilitatea pieței petrolului. Brent, care a depășit 85 de dolari pe baril în urma deciziei grupului, a pierdut de atunci aproape 15% din valoarea sa, din cauza perspectivelor de slăbire a cererii globale de țiței.

Economiștii de la UBS se așteaptă ca piața petrolului să se înăsprească pe măsură ce membrii Opec+ își implementează reducerile de producție și cererea va crește în lunile următoare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
315 afisari

2 COMENTARII

  1. Interesant. Crești cererea prin reducerea ofertei. Asta se numește speculație. În timpul marii crize economice din secolul trecut fermierii americani își omorau porcii și îi aruncau pe ogoare pentru ca să nu scadă prețul la carnea de porc. Asta a învățat OPEC de la Ameriga. E rău să fii anihilat cu arma inventată de tine, nu?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger