AcasăAfaceriPrețurile petrolului, roller coaster între cerere, ofertă și războaie

Prețurile petrolului, roller coaster între cerere, ofertă și războaie

Prețurile petrolului, roller coaster între cerere, ofertă și războaie

Prețul petrolului a rămas volatil marți, în condițiile în care preocupările legate de cerere au continuat să echilibreze constrângerile legate de ofertă, care au persistat pe fondul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina și al conflictului continuu din Libia, membră OPEC.

Brent, referința pentru două treimi din petrolul mondial, se tranzacționa cu 0,52% mai puțin, la 104,54 dolari pe baril. West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, a scăzut cu 0,05%, la 96,96 dolari.

„Petrolul a avut o tendință de scădere, dar riscurile legate de ofertă sunt prea mari, iar prețurile trebuie să găsească un nivel de 100 de dolari pe baril”, a declarat Edward Moya, analist senior de piață la compania  Oanda. „Singura tranzacție asupra căreia toată lumea poate fi de acord este că piața petrolului va rămâne probabil strânsă.”

Temerile legate de înăsprirea ofertei au fost agravate de faptul că Rusia și-a intensificat săptămâna aceasta ofensiva militară în Ucraina, iar în Libia au izbucnit ciocniri între susținătorii a două guverne rivale care operează din două orașe diferite din țara nord-africană.

Libia, care deține unele dintre cele mai ieftine cantități de petrol din regiune, a avut o mare parte din producție întreruptă în timpul războiului civil care a izbucnit după căderea fostului lider al țării, Muammar Gaddafi, în 2011.

Prețul petrolului a crescut luni, pe fondul posibilității ca Arabia Saudită și aliații săi din cadrul OPEC+ să reducă producția pentru a contracara volatilitatea pieței.

Supergrupul de 23 de producători, condus de Arabia Saudită și Rusia, a convenit la începutul acestei luni să crească producția cu 100.000 de barili pe zi în septembrie, pe fondul presiunilor exercitate de marii consumatori, inclusiv SUA, de a reduce prețurile.

OPEC+ se va reuni pe 5 septembrie pentru a decide asupra viitoarei politici de producție.

Investitorii sunt îngrijorați că o recesiune viitoare ar putea afecta cererea de combustibil, chiar dacă guvernatorii băncilor centrale continuă să înăsprească politica monetară pentru a îmblânzi inflația la nivel global.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
84 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger