AcasăAfaceriPrețurile diamantelor sunt în cădere liberă într-un colț cheie al pieței

Prețurile diamantelor sunt în cădere liberă într-un colț cheie al pieței

Cererea de diamante la toate nivelurile a scăzut după pandemie, în timp ce turbulențele economice lovesc cheltuielile de lux.

Unul dintre cele mai populare tipuri de diamante brute din lume a intrat într-o cădere liberă a prețurilor, deoarece un număr tot mai mare de clienți aleg inele de logodnă realizate din pietre cultivate în laborator.

Industria diamantelor sintetice a acordat o atenție deosebită acestei categorii, unde consumatorii sunt deosebit de sensibili la prețuri.

Schimbarea nu înseamnă că inelele de logodnă sunt pe cale să fie reduse – impactul este limitat la piața diamantelor brute, o lume opacă a minerilor, comercianților și comercianților, care este la câțiva pași distanță de etichetele de preț dintr-un magazin de bijuterii.

Cu toate acestea, amploarea și viteza prăbușirii prețurilor unuia dintre cele mai importante produse ale industriei diamantelor au lăsat piața în declin. Acum, întrebarea este dacă scăderea cererii de diamante naturale din această categorie reprezintă o schimbare permanentă și – crucial – dacă incursiunile făcute de pietrele cultivate în laborator se vor răspândi în cele din urmă la diamantele mai scumpe, care sunt de obicei dominate de achizițiile din Asia.

Liderul industriei, De Beers, insistă că slăbiciunea actuală este o scădere naturală a cererii, după ce cumpărătorii blocați la domiciliu au făcut ca prețurile să crească în timpul pandemiei, inelele de logodnă mai ieftine fiind deosebit de vulnerabile.

Diamantele cultivate în laborator au fost mult timp văzute ca o amenințare existențială pentru industria minieră naturală, susținătorii spunând că pot oferi o alternativă mai ieftină.

De Beers a răspuns la scăderea cererii prin reducerea agresivă a prețurilor pentru categoria cunoscută sub numele de „makeables select” – diamante brute între 2 și 4 carate care pot fi tăiate în pietre de aproximativ jumătate din această dimensiune atunci când sunt lustruite, producând diamante centrale pentru inele de mireasă care sunt de înaltă calitate, dar nu impecabile.

Monopolul de odinioară încă deține o putere considerabilă pe piața diamantelor brute, iar cumpărătorii trebuie, în general, să accepte prețul și cantitățile oferite.

Unul dintre cele mai clare semne ale tracțiunii făcute de diamantele cultivate în laborator este cota lor din exporturile din India, unde aproximativ 90% din oferta globală este tăiată și lustruită.

Culturile cultivate în laborator au reprezentat aproximativ 9% din exporturile de diamante din țară în iunie, comparativ cu aproximativ 1% în urmă cu cinci ani. Având în vedere reducerea abruptă pentru care vând, asta înseamnă că aproximativ 25% până la 35% din volum este acum cultivat în laborator, potrivit Liberum Capital Markets.

În urmă cu aproximativ cinci ani, diamentele de  laborator se vindeau cu o reducere de aproximativ 20% față de cele naturale, dar acum au explodat la aproximativ 80%, deoarece comercianții cu amănuntul le împing la prețuri din ce în ce mai mici. Prețul pietrelor lustruite pe piața angro a scăzut cu mai mult de jumătate numai în acest an.

De Beers a început să-și vândă propriile diamante cultivate în laborator în 2018, cu o reducere abruptă față de prețul curent, în încercarea de a face diferența între cele două categorii. Acest lucru ar trebui să creeze o diferență și mai mare a prețurilor între diamantele naturale și cele cultivate în laborator, ajutând la diferențierea celor două produse.

323 afisari

3 COMENTARII

  1. „Prețurile diamantelor sunt în cădere liberă într-un colț cheie al pieței”
    Ce ma bucur, merg urgent sa iau si eu vreo trei kile de diamante din astea…

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Interlopul Edy Power l-a transformat, cu 9.200 euro, în valetul personal pe gardianul care îl păzea în arest. ŞOC cum s-a aflat totul!

Avea mulţi bani, dar nu şi libertate. Este povestea lui Eduard Ivan, zis Edy Power, ajuns în arestul Poliţiei Capitalei anul trecut.Capetele de acuzare?...

Iată românii care vor primi 2.100 lei în plus la pensie! Vezi dacă eşti pe lista Ministerului Muncii!

Românii mai au de aşteptat aproximativ 10 luni până să simtă în buzunar mult-anunţata creştere a pensiilor. Partea bună e că aşteptarea va merita...