AcasăAfaceriPrețul petrolului, marș constant până la sfârșitul anului

Prețul petrolului, marș constant până la sfârșitul anului

Prețul petrolului se va menține stabil pentru restul anului, dar va scădea marginal în 2023, deși unii analiști văd țițeiul urcând înainte de încheierea lui 2022.

Prețul mondial al petrolului a urcat vertiginos la peste 120 de dolari pe baril după izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina, dar a scăzut la sub 100 de dolari pe baril în ultimele săptămâni.

Țițeiul se tranzacționează în prezent în jurul valorii de 95 de dolari pe baril pentru indicele Brent și puțin sub 89 de dolari pe baril pentru West Texas Intermediate.

Analiștii pieței au declarat pentru CNBC că se așteaptă ca prețul petrolului să se mențină stabil până în a doua jumătate a acestui an, deși au menționat că impactul potențial al unei recesiuni economice nu a fost încă evaluat. În timpul unei recesiuni, prețurile petrolului tind să scadă, ceea ce ar putea oferi consumatorilor un anumit răgaz.

Țițeiul va scădea la o medie de 101 de dolari pe baril în a doua jumătate a anului 2022, a declarat Natasha Kaneva, șefa de cercetare globală a mărfurilor la JPMorgan. Ea a proiectat că prețul pe baril va fi de 98 de dolari în 2023.

„În ceea ce privește previziunile mele actuale și cu excepția unui eveniment major neprevăzut, mă aștept în continuare ca țițeiul Brent să ajungă în medie la 108 USD în acest an”, susține Glenn Wepener, director executiv și strateg senior la First Abu Dhabi Bank.

Deși directorul Refinitiv Oil Research în Asia, Yaw Yan Chong, a spus că vede „mai mult un avantaj” în prețuri, OPEC a anunțat că este gata să reducă producția de petrol în orice moment.

author avatar
Radu Jacotă Redactor