AcasăAfaceriPrețul crizei economice. Europa va deveni tărâmul companiilor „zombie”

Prețul crizei economice. Europa va deveni tărâmul companiilor „zombie”

companii zombie

Autoritatea Federală de Supraveghere Financiară (BaFin) din Germania se așteaptă la cea mai gravă criză a coronavirusului, deși nu a existat nici o amenințare imediată pentru stabilitatea financiară din cauza pandemiei.

Dar, pe măsură ce multe țări din Europa și nu numai înregistrează o creștere a ratelor de infecție cu coronavirus iar guvernele se luptă să țină în frâu pandemia, președintele BaFin, Felix Hufeld, a declarat că este îngrijorat de dezvoltarea firmelor „fantomă” (care nu înregistrează venituri dar sunt active conform evidenţelor din Registrul Comerţului), supraîndatorate (care raportează capitaluri proprii negative) sau „zombie” (care sunt ţinute în viaţă de partenerii de afaceri).

„Nu vom ieși din acest lucru (n.r., criza economică) fără durere. Acest lucru este sigur. Partea dificilă de-abia acum urmează să vină”, a declarat Hufeld miercuri la o conferință, potrivit Reuters.

Șeful Deutsche Bank: „Companiile trebuie să se adapteze noii situații”

Bancherii nu sunt mai optimiști. Șeful Deutsche Bank, Christian Sewing, prognozase că economia germană nu va reveni la normal în acest an sau în anul următor și că multe sectoare vor funcționa cu o capacitate de 70% -90%, cu „consecințe grave”. „Multe companii vor trebui să se adapteze și să reușească să fie profitabile cu venituri mai mici pe termen lung”, a spus Sewing.

Elvețianul se teme că această criză generată de pandemia de coronavirus va pune o presiune asupra economiei globale pentru o lungă perioadă de timp și va avea, de asemenea, consecințe grave pentru bănci. Bancherul avertizează că ajutorul guvernamental extins ar putea întârzia ajustarea la consecințele pe termen lung ale crizei.

Acesta consideră că programele extinse de salvare ale politicienilor și ale băncilor centrale au fost bune și corecte, dar acum companiile trebuie să se adapteze noii situații.

Majoritatea experților se așteaptă la o creștere semnificativă a falimentelor companiilor în viitorul apropiat. Acest lucru ar putea duce la creșterea neîndeplinirii obligațiilor de împrumut în bilanțurile băncilor. Sewing consideră că o nouă criză bancară este puțin probabilă în perspectiva următoarelor douăsprezece până la 18 luni. În cazul în care pandemia va dura ani de zile, instituțiile financiare vor simți și consecințele.

author avatar
Andreea Vlad
372 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger