AcasăAfaceriPresiunea ecologică va scumpi petrolul!

Presiunea ecologică va scumpi petrolul!

Deși este necesară o schimbare de paradigmă pentru a menține încălzirea globală sub control – conform Agenției Internaționale pentru Energie(AIE) –  industria este departe de a renunța la căutarea de petrol și gaze. În plus,  presiunea ecologică va duce la scumpirea țițeiului.

Sub presiunea de a opri explorarea în numele climatului, sectorul petrolier nu a renunțat până acum la căutarea de resurse noi și insistă asupra necesității unei tranziții treptate.

Giganții sectorului sunt supuși unei presiuni crescânde din partea acționarilor lor sau chiar a sistemului de justiție pentru a face mai mult pentru climă: compania Shell a fost chiar condamnată de instanțele olandeze să-și reducă emisiile de CO2 până la sfîrșitul anului 2030 cu 45%.

AIE spune că “nu sunt necesare noi zăcăminte de petrol și gaze dincolo de cele deja aprobate” și susține reducerea consumului de gaze cu 55% până în 2050.O afirmație care a stârnit stupoare în rândul companiilor petroliere.

„Este un scenariu pe o bucată de hârtie”, a reacționat CEO-ul BP, Bernard Looney. “Aceste companii nu se vor shimba în ritmul impus de AIE”, subliniază Nicolas Berghmans, membru al Institutului pentru Dezvoltare Durabilă și Relații Internaționale (IDDRI).

Sectorul este departe de a renunța la căutarea de petrol și gaze. Dacă explorarea a fost încetinită în ultima perioadă, aceasta se datorează pandemiei Covid-19, dar noi resurse uriașe au fost  descoperite în 2020 în Rusia și Turcia.

Specialiștii așteaptă zeci de foraje exploratorii în căutarea unor rezerve mari de petrol sau gaze în acest an, cu o activitate deosebit de puternică în America Latină (Mexic, Brazilia, Surinam, Guyana).

“Barilul de petrol va depăși 100 de dolari”

“Sună frumos să vorbești de tranziție energetică, dar vreau să amintesc că economia globală funcționează la 80% din combustibili fosili”, spune directorul executiv al  Total, Patrick Pouyanné, subliniind protecția împotriva oricărui „radicalism climatic”.

El crede că va dura mult timp pentru a converti lumea în alte surse de energie pentru transport sau încălzire, deoarece cererea crește în țări precum India și China.

“Fără investiții, puțurile de petrol își pierd în mod natural randamentul în fiecare an. E foarte ușor pentru unii să spună că trebuie să încetăm să producem petrol, dar dacă nu mai avem suficientă producție, prețurile vor exploda. Vă garantez că dacă facem ce solicită AIE, barilul de petrol va fi cu mult peste 100 de dolari în următorii ani”, a asigurat șeful Total. În prezent, prețul evoluează sub 70 USD.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
163 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger