AcasăAfaceriPrăbușirea țițeiului, colapsul tehnologiei. 2023, un alt an de nervi zdruncinați

Prăbușirea țițeiului, colapsul tehnologiei. 2023, un alt an de nervi zdruncinați

După un 2022 tumultuos pentru piețele financiare, Standard Chartered a prezentat o serie de potențiale surprize pentru 2023 despre care spune că sunt „subevaluate” de investitori.

Eric Robertson, șeful departamentului de cercetare și strategul șef al băncii, a declarat pentru CNBC că este probabil ca „mișcările de piață de dimensiuni exagerate să continue anul viitor”, chiar dacă riscurile scad și încrederea se îmbunătățește. El a avertizat investitorii să se pregătească pentru „un alt an de nervi zdruncinați și creiere zdruncinate”.

Cea mai mare surpriză dintre toate ar fi o revenire la „condiții economice și de piață financiară mai benigne”, în condițiile în care consensul indică o recesiune globală și noi turbulențe în clasele de active anul viitor.

Prețurile petrolului au crescut în prima jumătate a anului 2022 ca urmare a blocajelor persistente ale aprovizionării și a invaziei Rusiei în Ucraina și au rămas volatile. Apoi au coborât cu 35% între 14 iunie și 28 noiembrie, reducerile de producție din partea OPEC+ și speranțele unei reveniri economice în China împiedicând accelerarea în continuare a scăderii.

Cu toate acestea, Robertson a sugerat că o recesiune globală mai profundă decât se așteptau economiștii, inclusiv o redresare întârziată a Chinei pe fondul unei creșteri neașteptate a cazurilor de Covid-19, ar putea duce la o „prăbușire semnificativă a cererii de petrol” anul viitor, chiar și în economiile anterior rezistente.

În cazul în care ar avea loc o rezolvare a conflictului dintre Rusia și Ucraina, acest lucru ar elimina „primele de risc legate de război” – rata suplimentară de rentabilitate la care se pot aștepta investitorii pentru că își asumă mai multe riscuri – din petrol, ceea ce ar face ca prețurile să piardă aproximativ 50% din valoarea lor în prima jumătate a anului 2023.

„Riscul legat de conflictul militar din Ucraina contribuise la menținerea prețurilor contractelor frontale la un nivel ridicat în raport cu cele ale contractelor amânate, dar scăderea primelor de risc și  un potențial sfârșit al  războiului fac ca evoluția petrolului să se inverseze în primul trimestru din 2023”.

În acest scenariu, prăbușirea prețului ar duce cotația internațională de referință a țițeiului Brent de la nivelul actual de aproximativ 79 de dolari pe baril la doar 40 de dolari, cel mai scăzut nivel din perioada de vârf a pandemiei.

De asemenea, acțiunile tehnologice orientate spre creștere au fost afectate în cursul anului 2022, deoarece majorarea abruptă a ratelor dobânzilor a scumpit costul capitalului.Dar Standard Chartered spune că sectorul ar putea avea și mai mult de suferit în 2023.

Nasdaq 100 a închis luni cu o scădere de peste 29% de la începutul anului, deși o revenire de 15% între 13 octombrie și 1 decembrie, pe fondul atenuării indicilor de inflație, a ajutat la amortizarea pierderilor anuale.

Pe lista sa de potențiale surprize pentru 2023, Robertson a spus că indicele ar putea aluneca cu încă 50%.”Sectorul tehnologic în general va  continua să sufere în 2023, îngreunat de scăderea cererii pentru hardware, software și semiconductori”.

Mai mult, “creșterea costurilor de finanțare și diminuarea lichidităților duc la o prăbușire a finanțării pentru companiile private, ceea ce determină noi reduceri semnificative ale evaluării în întregul sector, precum și un val de pierderi de locuri de muncă”.

Companiile de tehnologie de ultimă generație ar putea înregistra apoi o creștere a numărului de falimente în 2023, ceea ce ar putea reduce cota de piață a acestor companii în S&P 500 de la 29,5% la vârf la 20% până la sfârșitul anului.

„Dominația sectorului Big Rech în S&P 500 trage în jos pe toată lumea”, a indicat Robertson, precizând că „sectorul tehnologic conduce o prăbușire globală a acțiunilor”.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
426 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger