AcasăAfaceriPrăbușirea criptomonedelor, lecție de precauție

Prăbușirea criptomonedelor, lecție de precauție

Prăbușirea criptomonedelor, lecție de precauție

Investitorii în criptomonede ar trebui să ia prăbușirea pieței ca pe o „lecție de precauție” cu privire la plasarea banilor în active riscante nereglementate și nu pot conta pe niciun fel de salvare, a informat cel mai important organism de reglementare a valorilor mobiliare din Europa.

„Am avertizat deja la începutul acestui an  despre riscurile grave pe care și le asumau investitorii de retail investind în unele dintre activele cripto”, subliniază Verena Ross, președintele Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe(ESMA)

Piața cripto la nivel mondial a scăzut cu peste 70% în ultimul an, iar Ross s-a declarat îngrijorată de implicațiile pentru micii investitori.

Ea a adăugat că nu există nicio perspectivă de salvare europeană pentru eșecul lor, deoarece avertismentele privind pericolele au fost „atât de răspândite”.

În martie, ESMA și celelalte autorități de reglementare financiară din Europa au avertizat consumatorii cu privire la „posibilitatea foarte reală de a-și pierde toți banii investiți” dacă achiziționează criptomonede, folosind un limbaj mai dur decât un avertisment similar lansat cu un an înainte.

ESMA se pregătește să își asume responsabilitatea de acordare a licențelor pentru cei mai mari furnizori de servicii de criptomonede din Europa, în cadrul unui acord istoric convenit la Bruxelles luna trecută, care include, de asemenea, prevederi cum ar fi divulgarea obligatorie a informațiilor de mediu și o anumită protecție a consumatorilor pentru pierderea portofelelor criptografice.

Acordul intră în vigoare de la jumătatea anului 2023 și are o perioadă de implementare de 18 luni. Ross a precizat că este important să se acționeze cât mai repede posibil și să se facă presiuni pentru „convergența” normelor naționale deja în vigoare, reluând apelurile Băncii Centrale Europene de săptămâna trecută.

ESMA urmărește, de asemenea, evoluțiile de pe piețele de mărfuri și de pe alte piețe, pe măsură ce inflația și ratele dobânzilor cresc, iar deteriorarea accentuată a mediului economic determină volatilitatea.

author avatar
Radu Jacotă Redactor