AcasăAfaceriPrăbușirea capitalismului american: „Se destramă sub ochii noștri!”

Prăbușirea capitalismului american: „Se destramă sub ochii noștri!”

„Capitalismul american se destramă sub ochii noștri!”, a avertizat Ken Griffin, directorul fondului speculativ Citadel, într-un mesaj critic la adresa pachetului de salvare a Silicon Valley Bank dezvăluit de autoritățile SUA.

Griffin, citat de Financial Times, susține că guvernul american nu ar fi trebuit să intervină pentru a-i proteja pe toți deponenții SVB – chiar și pe cei cu solduri mai mari decât limita de asigurare federală de 250.000 de dolari – în urma falimentului băncii cu sediul în Santa Clara.

„Statele Unite ar trebui să fie o economie capitalistă, dar aceasta se destramă sub ochii noștri! Există o pierdere a disciplinei financiare”.Citadel, înființat de Griffin în 1990, a ajuns să administreze active în valoare de 54 de miliarde de dolari.

SVB a fost închisă vineri după ce clienții s-au grăbit să retragă 42 de miliarde de dolari – un sfert din totalul depozitelor sale – într-o singură zi, iar un efort eșuat de a strânge capital nou a pus sub semnul întrebării viitorul creditorului axat pe tehnologie.

Criticii pachetului de salvare au subliniat “riscul de hazard moral” care rezultă din faptul că toți deponenții ar trebui să primească toți banii pe care îi au la SVB, în timp ce autoritățile de reglementare s-au confruntat cu întrebări legate de ratarea semnalelor de avertizare.

Poziția lui Griffin contrastează puternic cu cea a lui Bill Ackman, un alt manager de fonduri speculative de profil înalt, care a cerut luni ca Federal Deposit Insurance Corporation să „garanteze explicit toate depozitele acum”, avertizând că „orele contează”. Atlfel, “economia americană nu va funcționa fără un sistem bancar comunitar”.

Eforturile de a recupera ceva din epava SVB marchează o răsturnare de situație izbitoare pentru fondurile de risc care au fost acuzate săptămâna trecută că au alimentat o fugă de capital de  la bancă, după au sfătuit companiile din portofoliul lor să mute depozitele la alți creditori.

Pe lângă banca de bază, care accepta depozite, SVB era cunoscută pentru grupurile sale de gestionare a averilor, care se adresau firmelor de capital de risc și companiilor de portofoliu, precum și directorilor și investitorilor bogați din sectorul tehnologiei.

Duminică, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a precizat că nu este avută în vedere o salvare a SVB.JP Morgan și fondul de investiții Apollo ar purta discuţii cu privire la o posibilă preluare a SVB Financial Group, în cadrul unui acord care ar exclude divizia bancară Silicon Valley Bank.

Acțiunile mai multor bănci regionale din SUA, printre care First Republic, cu sediul în San Francisco, și Western Alliance Bank, cu sediul în Phoenix, au închis luni în scădere puternică, în pofida promisiunii președintelui Joe Biden de a-i asigura pe investitori că administrația sa va face „tot ce este necesar” pentru a proteja deponenții.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.142 afisari

25 COMENTARII

  1. Sá ne ajute Bunul Dumnezeu!
    Sant criminalii mondiali,nimic altceva!
    Acesti blestemati de yankees,ne-au condamnat existenta ca neam!
    Huoooo,usa!

    • ha ha ha
      ai pierdut milioane la bursă ,în operațiuni bancare, ce pLm te văicărești ca o coorva ?

      • Razi ca proasta la pl fă, tu habar nu ai ce este aceia bursă, la tine în văgâuna aia de sat unde locuiești cu satra ta de garoi ,abia dacă ai după ce bea apă sărăcie ce ești

        • oooo, mă scuză dom’ bursier….
          marș măh sarakule în piz da mă-tii, te-ai găsit tu cu acțiuni ….
          n-ai bani să plătești gazul, fmmde retardat !

        • „ce este aceia” ???
          este „aceea”, meltean analfabet.
          poți să-ți scrii numele singur și fără greșeli ?

          • nu-ți place pu lă ?
            poți fi piz dă.
            oricum ești mai pr0st decât o coorvă.
            oricum alea au mai multă demnitate decât tine, kăkat cu ochi !!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger