Fundațiile și fondurile de dotare ale universităților din SUA își sporesc expunerea la criptomonede pentru a se alătura valului de active digitale provocat de promisiunea președintelui Donald Trump de a face din țara sa „superputerea bitcoin” a lumii.
Criptomonedele au depășit cu mult performanțele altor clase de active în ultimii cinci ani, în ciuda volatilității ridicate, mulți dintre cei care au stat deoparte intrând acum în joc de teamă să nu piardă ocazia de a profita de creșterile galopante ale prețurilor.
Potrivit Financial Times, Universitatea Austin strânge un fond bitcoin de 5 milioane de dolari pentru dotarea sa de 200 de milioane de dolari.
Fundația Rockefeller, în valoare de 4,8 miliarde de dolari, ia în considerare creșterea expunerii la criptomonede dacă baza lor de utilizatori devine mai diversificată, după ce a investit în fonduri de risc cripto în urmă cu doi ani.
„Nu avem un glob de cristal cu privire la modul în care criptomonedele vor deveni în 10 ani”, a declarat Chun Lai, directorul de investiții al fundației. „Dar nu vrem să fim lăsați în urmă atunci când potențialul lor se va materializa dramatic”.
Fondurile de risc pentru criptomonede raportează un aflux de capital din partea fundațiilor și a fondurilor de investiții care, până în urmă cu câțiva ani, erau pe dinafară.
Pantera Capital, un fond de risc din California axat pe active digitale, a înregistrat începând din 2018 o creștere de opt ori a numărului de clienți din fonduri de investiții și fundații.
Valoare pe termen lung
Fondurile și fundațiile americane de top au fost printre primii investitori instituționali care au adoptat monedele digitale. Fondul de dotare al Universității Yale a investit în două fonduri de risc pentru criptomonede în 2018, când prețul bitcoin era mai mic de o zecime din nivelul actual.
Un indice care urmărește cele mai valoroase 10 criptomonede compilat de Bitwise Asset Management a câștigat 64% pe an în ultimii cinci ani.
Franklin Bi, partener la Pantera Capital, afirmă că a existat o „schimbare uriașă” în ceea ce privește interesul pentru activele digitale din partea fundațiilor care, până acum cinci ani, au raportat o „participare minimă” în acest domeniu.
În timp ce criptomonedele încă se confruntă cu provocări semnificative, de la lipsa de adoptatori la incertitudinea politică, unele fonduri de investiții sunt convinse de valoarea activelor digitale pe termen lung.
Chad Thevenot, senior vice-president for advancement la Universitatea Austin, a anunțat că dotarea va păstra portofoliul de criptomonede pe care l-a anunțat în luna mai timp de cel puțin cinci ani. „Credem că există valoare pe termen lung acolo, la fel cum am putea crede că există valoare pe termen lung în acțiuni sau imobiliare”