AcasăAfaceriPoate o țară acuzată de genocid să găzduiască olimpiadele?

Poate o țară acuzată de genocid să găzduiască olimpiadele?

Statele Unite a acuzat China de „acte de genocid”  asupra etnicilor uiguri din Xinjiang. O situație tensionată pentru sportivi și țări care se pregătesc să concureze la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing.

“Genocidul este definit de Națiunile Unite ca „intenția de a distruge, în totalitate sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios” și, deși acuzațiile  SUA nu vor declanșa nici o pedeapsă imediată, vor pune presiune pe oricine face afaceri cu China – și asta include aproximativ 90 de națiuni care urmează să trimită sportivi la Jocurile de Iarnă din februarie anul viitor”, relatează CNN. Perspectiva sportivilor americani care vor concura în capitala unei țări acuzate că a efectuat un genocid în curs, va trimite cel puțin mesaje mixte despre angajamentul Washingtonului față de drepturile omului. Politicienii din Australia, Marea Britanie, Canada și SUA  au ridicat public perspectiva de a nu trimite sportivi la Beijing în 2022.

Comitetului Olimpic Internațional (IOC) a declarat că a primit „asigurări” de la autoritățile chineze că principiile Cartei Olimpice vor fi respectate la această competiție. “Acordarea Jocurilor Olimpice unui Comitet Național Olimpic (CNO) nu înseamnă că IOC este de acord cu structura politică, circumstanțele sociale sau standardele drepturilor omului din țara sa”, se menționează în comunicat. Activiștii și experții au spus că acuzațiile SUA vor alimenta, fără îndoială, apeluri la cel puțin un boicot parțial al Jocurilor. În septembrie 2020, peste 160 de grupuri pentru drepturile omului din întreaga lume i-au scris IOC să inverseze decizia de  a organiza Jocurile din 2022 la Beijing. Mandie McKeown, directorul executiv al Rețelei Internaționale Tibet, care a coordonat scrisoarea, a spus că, dacă ar transmite acum o altă scrisoare de grup, numărul organizațiilor ar fi „fără îndoială” mai mare.

Politizarea sportului

De-a lungul anilor, au existat numeroase cereri de boicotare olimpică, fie pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului, fie în scopuri politice.În 1936, cu puțin înainte de începerea celui de-al doilea război mondial, s-au făcut presiuni asupra țărilor pentru a boicota Jocurile Olimpice de vară de la Berlin, care erau prezidate de cancelarul Adolf Hitler. În 1976,  mai mult de 20 de națiuni africane au  boicotat Jocurile de vară de la Montreal pentru participarea sportivilor din Noua Zeelandă, după ce echipa de rugby a țării a sfidat Organizația Națiunilor Unite să facă un turneu controversat în Africa de Sud a apartheidului. În timpul Războiului Rece, SUA și aliații săi au boicotat Jocurile Olimpice din Moscova din 1980, după care Uniunea Sovietică a boicotat apoi Jocurile Olimpice din Los Angeles din 1984.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
212 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger