AcasăAfaceriPietrele artificiale sparg piața diamantelor. Ce arată degetele cu inele

Pietrele artificiale sparg piața diamantelor. Ce arată degetele cu inele

Diamantele mai ieftine cultivate în laborator sunt tot mai populare

Poate că diamantele sunt veșnice, dar sunt și la reduceri serioase.

Prețurile diamantelor naturale brute s-au prăbușit cu 26 % în ultimii doi ani. Cererea temperată din SUA și China pentru bijuterii cu diamante nu a ajutat. Dar majoritatea degetelor cu inele arată spre popularitatea tot mai mare a diamantelor mai ieftine cultivate în laborator (LGD). Potrivit Financial Times, această fracturare a pieței diamantelor este menită să dureze.

Minerii reduc oferta de pietre prețioase

După un scurt boom al bijuteriilor cu diamante din epoca pandemiei, minerii se luptă să reducă oferta excesivă de pietre prețioase. Compania DeBeers a raportat săptămâna aceasta că vânzările sale de diamante brute au scăzut cu 23% în primul trimestru.

Dar stocurile de diamante lustruite rămân ridicate. La peste 20 de miliarde de dolari la sfârșitul anului 2023, acestea erau aproape de maximele ultimilor cinci ani, în creștere cu o treime de la sfârșitul lui 2022, potrivit Bank of America. Mai rău, pe măsură ce LGD au luat cotă de piață, prețurile lor au scăzut și ele, la aproximativ 15% sau mai puțin decât cele ale omologilor lor naturali.

Clienții se îndreaptă spre diamantele sintetice

Minerii de diamante au petrecut ani de zile susținând că anumiți clienți romantici ar prefera farmecul pietrelor rare, naturale. Se pare din ce în ce mai mult că s-au înșelat.

Diamantele sintetice nu sunt ceva nou, au apărut în urmă cu aproximativ 70 de ani, în principal în scopuri industriale. Dar în ultimul deceniu, au luat avânt. În 2015, oferta de LGD abia dacă figura ca rival al pietrelor naturale. Până anul trecut, a ajuns să reprezinte peste 10% din piața globală de bijuterii cu diamante.

Acest lucru a creat o frenezie competitivă în rândul producătorilor. Costurile mai mici ale LGD le-au permis să reducă prețurile. În octombrie, WD Lab Grown Diamonds, al doilea mare producător american de diamante sintetice, a intrat în faliment. De atunci, a fost nevoit să își reorienteze afacerile dinspre comerțul cu amănuntul către clienții industriali.

Oferta din Rusia a scăzut și mai mult prețurile pietrelor naturale. Anul trecut, țara a furnizat 27% din diamantele brute din lume. Statele din Asia și Orientul Mijlociu nu au participat la sancțiunile comerciale ale G7 împotriva diamantelor rusești care au continuat să curgă în India, principalul centru de tăiere și lustruire a pietrelor. Compania rusă Alrosa controlează două treimi din oferta de diamante brute.

Între timp, prețurile diamantelor scad aproape de același nivel ca la începutul anului 2011. Minerii se luptă. Producătorii mai mici, cum ar fi Lucara din Canada și Petra și Gem Diamonds, cotate în Marea Britanie, au valori de piață sub 100 de milioane de dolari – mai puțin decât prețul diamantelelor pe care își propun să le găsească.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
620 afisari

1 COMENTARIU

  1. vrajeala,
    rubinele artificiale se pot „creshte” cat frigideru,
    nu au valoare;
    alea na-tu-ra-le sint patate cu sange(de negru)
    d-aia sint valoroase.

    -mai trebuie sa ai incredere in bijutier
    atata tot!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger