AcasăAfaceriPierderi de miliarde de dolari: cipurile de memorie, crash istoric!

Pierderi de miliarde de dolari: cipurile de memorie, crash istoric!

Sectorul cipurilor de memorie, renumit pentru ciclurile sale de boom și de criză, își schimbase modul de operare. O combinație între un management mai disciplinat și noi piețe pentru produsele sale – inclusiv tehnologia 5G și serviciile cloud – urma să asigure companiilor obținerea unor câștiguri mai previzibile.

Și totuși, la mai puțin de un an după anunțurile triumfaliste, industria de 160 de miliarde de dolari se confruntă cu una dintre cele mai proaste perioade din istorie. Depozitele sunt pline de cipuri, clienții reduc comenzile, iar prețurile produselor s-au prăbușit. Un crash istoric.

„Industria cipurilor a crezut că furnizorii vor avea un control mai bun”, a declarat Avril Wu, vicepreședinte senior de cercetare la TrendForce. „Această recesiune a dovedit că toată lumea s-a înșelat”.

Criză fără precedent nu afectează doar  SK Hynix  și Micron Technology. Nu numai că șterge banii liderilor din industrie, dar îi destabilizează și pe furnizorii lor, afectează economiile asiatice care depind de exporturile de tehnologie și forțează puținii jucători rămași să formeze alianțe și fuziuni.

Aceasta este o scădere bruscă față de creșterea vânzărilor din industrie după pandemie, alimentată de utilizatorii care și-au amenajat birourile de acasă și au cumpărat computere, tablete și smartphone-uri.

Producătorii acestor dispozitive, principalii cumpărători de cipuri de memorie, sunt brusc blocați cu stocuri de componente și nu mai au nevoie de altele.

Deja, Samsung Electronics Co și rivalii săi pierd bani pentru fiecare cip pe care îl produc. Se preconizează că pierderile lor operaționale colective vor atinge un nivel record de 5 miliarde de dolari în acest an. Stocurile,  un indicator cheie al cererii, s-au triplat  – ajungând la trei sau patru luni de aprovizionare.

Acțiunile Samsung au scăzut luni dimineață cu 2,3%, cel mai mare declin din ultimele 12 zile. Cele ale SK Hynix au scăzut cu 1,6%.

Industria suferă din cauza unei combinații unice de circumstanțe – o pandemie, războiul din Ucraina, inflația istorică și întreruperile lanțului de aprovizionare – care au făcut ca încetinirea să fie mult mai gravă decât una ciclică obișnuită.

Micron, ultimul producător american de cipuri de memorie rămas în SUA, a reacționat agresiv la scăderea cererii. Compania a anunțat că va reduce producția și își va diminua bugetul pentru noi fabrici și echipamente.În Coreea de Sud, Hynix a redus, de asemenea, investițiile și producția.

Tim Archer, directorul producătorului de echipamente de fabricare a cipurilor Lam Research Corp, prevede un 2023 dificil, dar recenta redeschidere economică a Chinei va stimula probabil cererea pentru cipurile de memorie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
694 afisari

3 COMENTARII

  1. „…tehnologia 5G și serviciile cloud…”
    Cine este bouanul prostovan care sa-si stocheze datele secrete/sensibile in cloud ??? In cloud pui poze cu catelul la mare sau cu amanta cand o suge, datele importante se stocheaza cu totul altfel.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger