AcasăAfaceriPiața petrolului: varianta Delta încetinește revenirea cererii globale

Piața petrolului: varianta Delta încetinește revenirea cererii globale

OPEC a anunțat  că și-a redus prognoza pentru cererea mondială de petrol pentru al patrulea trimestru din cauza impactului variantei Delta a coronavirusului, explicând că va dura până în 2022 pentru a obține un consum mai mare decât nivelul pre-pandemic.

În raportul său lunar, Organizația țărilor exportatoare de petrol afirmă că se așteaptă la o cerere globală medie de 99,70 milioane de barili pe zi (bpd) în ultimele trei luni ale anului 2021, sau cu 110,000 bpd mai puțin decât se prognozase în august.

“Riscul crescut de cazuri de Covid-19 alimentat în primul rând de varianta Delta întunecă perspectivele cererii de petrol în ultimul trimestru al anului”, au spus reprezentanții OPEC,  format din 13 state ce controlează 40% din producţia mondială de petrol.

„Ca urmare, cererea de petrol în a doua jumătate a anului 2021 a fost ajustată ușor în jos, întârzând parțial recuperarea în prima jumătate a anului 2022.”

În ciuda revizuirii descendente a previziunilor sale pentru al patrulea trimestru, OPEC prevede de facto că cererea va crește cu 5,96 milioane bpd, sau 6,6%, pe parcursul întregului 2021, cifre practic stabile comparativ cu luna trecută.

Pentru 2022, prognoza sa pentru creșterea cererii a fost ridicată la 4,15 milioane bpd de la 3,28 milioane în raportul de luna trecută.

„Se așteaptă acum ca ritmul de redresare a cererii de petrol să fie mai susținut și să fie resimțit în principal în 2022”, explică raportul.

Analiştii OPEC nu îşi ascund îngrijorarea privind expansiunea acestei variante mai contagioase în o serie de ţări consumatoare de petrol precum SUA, China, Japonia şi o parte din Europa.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
83 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger