Cauta

Piața petrolului, la mila cartelului OPEC+

piata petrolului

Statele G7 plafonează prețul petrolului. Când va intra în vigoare măsura

Teren minat: prețul petrolului a crescut luni, înainte de începerea unei reuniuni Opec+, în cadrul căreia producătorii ar putea decide asupra reducerilor de producție pentru a echilibra încetinirea cererii pe fondul temerilor legate de recesiune și inflație.

Brent, referința pentru două treimi din petrolul mondial, se tranzacționa cu 2,73% mai sus, la 95,56 dolari pe baril. West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, a crescut cu 2,60%, la 89,13 dolari pe baril.

“Chiar dacă partea cererii împinge prețurile țițeiului mai jos, OPEC+ nu ar lăsa prețurile să scadă prea mult sub nivelurile actuale”, spune Ipek Ozkardeskaya, analist senior la Swissquote Bank.

Desigur, nicio reducere a producției nu ar trebui să trimită prețul țițeiului înapoi la 85 de dolari pe baril.  Cu toate acestea, dacă cartelul petrolier anunță un alt val de restricții de producție, prețul barilului ar putea sări din nou la 100 de dolari și mai mult.

Luna trecută, ministrul saudit al Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, a declarat pentru Bloomberg că OPEC și aliații săi vor reduce producția dacă va fi necesar pentru a contracara volatilitatea prețului petrolului.

Alianța formată din 23 de membri, condusă de Arabia Saudită și Rusia, a ieșit „mai puternică ca niciodată” în contextul unui „mediu provocator”.

Prețurile petrolului au rămas extrem de volatile în ultimele săptămâni pe fondul conflictului continuu al Rusiei în Ucraina, temerilor de recesiune, inflației în creștere și reapariției restricțiilor Covid-19 în China.

În ceea ce privește oferta, măsura luată de țările G7 de a introduce un plafon de preț pentru petrolul rusesc ar putea tensiona piața.

Între timp, companiile așteaptă rezultatul discuțiilor legate de acordul nuclear cu Iranul. O înțelegere ar putea deschide calea pentru ca Teheranul să adauge pe piață 4 milioane de barili de țiței pe zi.

Fondul Monetar Internațional și-a redus în iulie prognoza de creștere a economiei mondiale pentru anul 2022 la 3,2%, de la 3,6% în aprilie.

Ultimele stiri

  • „Casa Iubirii” – televiziunea românească în cea mai jenantă formă de existență
  • Alege ce citești
  • China umbrește strălucirea diamantelor naturale
  • Bufonul de la ANPC, cu papion și live-uri pe TikTok, tras pe dreapta
  • Sistemul de pensii, praf și pulbere. Sume uriașe încasate necuvenit și venituri ciuntite din pix
  • Împrumuturi pe baza criptomonedelor? Planul JP Morgan Chase
  • Ucraina riscă să devină pentru Trump ce a fost Afganistanul pentru Biden
  • Toni Kroos recunoaște: “N-am fost niciodată fan Real”
  • Bogdan Hossu, lider Cartel Alfa: Bolojan trebuie să schimbe măsurile, altfel avem grevă generală în septembrie
  • Realitatea din teatru de operații ucrainian (drone rusești și rachete Patriot)
  • Exit mobile version