AcasăAfaceriPiața petrolului, la mila cartelului OPEC+

Piața petrolului, la mila cartelului OPEC+

piata petroluluiStatele G7 plafonează prețul petrolului. Când va intra în vigoare măsura

Teren minat: prețul petrolului a crescut luni, înainte de începerea unei reuniuni Opec+, în cadrul căreia producătorii ar putea decide asupra reducerilor de producție pentru a echilibra încetinirea cererii pe fondul temerilor legate de recesiune și inflație.

Brent, referința pentru două treimi din petrolul mondial, se tranzacționa cu 2,73% mai sus, la 95,56 dolari pe baril. West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, a crescut cu 2,60%, la 89,13 dolari pe baril.

“Chiar dacă partea cererii împinge prețurile țițeiului mai jos, OPEC+ nu ar lăsa prețurile să scadă prea mult sub nivelurile actuale”, spune Ipek Ozkardeskaya, analist senior la Swissquote Bank.

Desigur, nicio reducere a producției nu ar trebui să trimită prețul țițeiului înapoi la 85 de dolari pe baril.  Cu toate acestea, dacă cartelul petrolier anunță un alt val de restricții de producție, prețul barilului ar putea sări din nou la 100 de dolari și mai mult.

Luna trecută, ministrul saudit al Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, a declarat pentru Bloomberg că OPEC și aliații săi vor reduce producția dacă va fi necesar pentru a contracara volatilitatea prețului petrolului.

Alianța formată din 23 de membri, condusă de Arabia Saudită și Rusia, a ieșit „mai puternică ca niciodată” în contextul unui „mediu provocator”.

Prețurile petrolului au rămas extrem de volatile în ultimele săptămâni pe fondul conflictului continuu al Rusiei în Ucraina, temerilor de recesiune, inflației în creștere și reapariției restricțiilor Covid-19 în China.

În ceea ce privește oferta, măsura luată de țările G7 de a introduce un plafon de preț pentru petrolul rusesc ar putea tensiona piața.

Între timp, companiile așteaptă rezultatul discuțiilor legate de acordul nuclear cu Iranul. O înțelegere ar putea deschide calea pentru ca Teheranul să adauge pe piață 4 milioane de barili de țiței pe zi.

Fondul Monetar Internațional și-a redus în iulie prognoza de creștere a economiei mondiale pentru anul 2022 la 3,2%, de la 3,6% în aprilie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
157 afisari

2 COMENTARII

  1. Ajung sa cred ca ultima condiționare pusă Rusie v a face ca pretul la pompa sa fie 15-20 de lei in Europa. Si asta doar ca niste idioti vor sa distrugă europenii si sa ii saraceasca

    • Idioti nu sant ce ce vor sa-i distruga pe europeni.Ei isi vad interesul.Idioti sant europenii ca se lasa distrusi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger