AcasăAfaceriPiața petrolului: cererea depășește producția. Barilul, 240 de dolari la vară!

Piața petrolului: cererea depășește producția. Barilul, 240 de dolari la vară!

Prețurile petrolului își continuă creșterea la nivel global, în contextul unei cereri în creștere care depășește producția și reacției UE privind blocarea aprovizionării din Rusia.

Brent, punctul de referință global pentru două treimi din petrolul mondial, a urcat la 120,65 dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate se tranzacționează la 114 USD.

Incapacitatea țărilor UE de a conveni asupra interzicerii petrolului și gazelor rusești a dus, de asemenea, la creșterea prețurilor. “Există o cerere puternică și o ofertă în scădere”, spune Craig Erlam, analist principal de piață la Oanda.

“Prețul petrolului ar putea atinge 240 de dolari pe baril în această vară, în cel mai rău scenariu, dacă țările occidentale aplică sancțiuni asupra exporturilor de petrol ale Rusiei. Volatilitatea tranzacțiilor este  la un nivel record, oferta se va înăspri și mai mult din cauza sancțiunilor restrictive”, a avertizat Bjornar Tonhaugen, șeful piețelor petroliere la Rystad Energy.

Țările UE au fost împărțite cu privire la interzicerea petrolului și gazului rusesc în timpul unui summit cu președintele american Joe Biden săptămâna trecută. Au importat 155 de miliarde de metri cubi de gaz natural din Rusia anul trecut, ceea ce a reprezentat aproximativ 45% din importurile din UE și aproape 40% din consumul total.

Rusia este al doilea cel mai mare exportator de energie din lume. Reprezintă aproximativ 10% din producția mondială de energie, inclusiv 17% din gazele sale naturale și 12% din petrolul său. SUA și Marea Britanie au interzis deja importurile de petrol rusesc.

Agenția Internațională pentru Energie  a anunțat că membrii săi sunt gata să elibereze mai mult petrol pe piață „dacă este nevoie” pentru a face față creșterii prețurilor după ofensiva militară a Rusiei în Ucraina.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.949 afisari

4 COMENTARII

  1. Ura,sa mai mearga lumea si pe jos ca prea s-a boierit.Cu ocazia asta poate nu vom mai vedea cocalarii cu motoarele puturoase pornite etern prin parcari si sosele pline de derbedei maronii cu permise luate pe bani care te injura si te scuipa cand tot ei sunt de vina.Sa circule doar cine are treaba cu adevarat nu toate lichelele care se plimba cu masina sa isi ocupe timpul.Pentru naveta exista trenuri si autobuze pentru plimbare exista bicicleta si picioarele.Asa era odata si nu a murit nimeni din cauza asta.

  2. Bună și mișcarea dar ce te faci când se prăbușește economia mondială și nu o să mai ai bani de o pâine darmite de o bicicleta aia o să fie o avere

  3. Mai scumpesc petrolul și cînd scade cererea. Este precum bancul cu „iepurașule iară n-ai șapcă”.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger