AcasăAfaceriPiața muncii revine la nivelul pre-pandemic. Unde aplică românii

Piața muncii revine la nivelul pre-pandemic. Unde aplică românii

Sărăcia îi împinge pe români să-şi schimbe jobul şi domeniul. "Foamea" după salarii mai mari se vede peste tot

În prima jumăte a anului au fost înregistrate patru milioane de aplicări pe BestJobs, o tendință care arată că piața muncii din România începe să dea semne de revenire.

“Bilanţul pe piaţa muncii are rezultate consistente, ca urmare a creşterii activităţii angajatorilor şi candidaţilor. Digitalizarea, interesul pentru joburile remote, dezvoltarea profesională, bunăstarea angajaţilor şi preferinţa pentru angajatori consideraţi stabili sunt principalele tendinţe care s-au conturat pe piaţa locurilor de muncă”, notează reprezentanții BestJobs.

Potrivit unui raport al platformei de recrutare, domeniile care au atras cele mai multe aplicări au fost Vânzări, Financiar & Contabilitate, Management, IT & Telecom, Administrativ & Secretariat, Specialişti/Tehnicieni.

La polul opus se află sectoarele Juridic/Public, Medicină/Sănătate şi Sport/Artă/Divertisment.

După numărul de căutări realizate de utilizatorii platformei, cele mai căutate locuri de muncă au fost pentru poziţii de contabil (cu 23.142 căutări), inginer/IT ( 21.658 ), şofer ( 18.054 ) şi economist ( 16.918 ).

De la începutul anului, angajatorii au publicat în total 150.000 de locuri de muncă noi pe BestJobs.

În primul semestru din 2021, cele mai mari salarii nete au rămas în IT/Telecom, Medicină/Sănătate, Inginerie şi Management.

De asemenea, s-au înregistrat creşteri salariale pentru toate domeniile de activitate, cele mai mari fiind în Agricultură & Zootehnie (cu 46% faţă de a doua jumătate a lui 2020), în Educaţie & Training ( 43,8%) şi în Administrativ & Secretariat ( 39,3%).

După un an de incertitudine, 8 din 10 candidați doresc un job full-time, în cadrul unei companii care să le ofere siguranţa locului de muncă.

Lucrul de la distanţă rămâne şi în topul preferinţelor celor care au deja un loc de muncă: 67% dintre angajaţii părinţi declară că s-au adaptat foarte bine în acest sistem şi alţi 64% şi-ar dori să continue să lucreze o parte din timp de acasă şi după ce trece pandemia.

Pentru 72%, echilibrul între viaţa de familie şi cea de la job este mai uşor de ţinut de când lucrează de la distanţă, iar 67% au declarat că nu s-ar mai întoarce la birou.

author avatar
Radu Jacotă Redactor