Pentru prima dată în ultimul deceniu, producția de diamante rămâne în urma cererii – vești bune pentru țările africane care furnizează mai mult de jumătate din pietrele prețioase ale lumii.
Producția anuală de diamante este de așteptat să medieze aproximativ 127 de milioane de carate între 2021 și 2026, potrivit lui Paul Zimnisky, expert la Diamond Analytics. Producția în 2019, când condițiile pre-pandemice încă predominau, a adus pe piață 142 de milioane de carate.
„Un lanț de aprovizionare suprasolicitat a fost cel mai mare vinovat pentru performanțele slabe ale industriei diamantelor în ultimul deceniu”, spune Zimnisky.
La nivel global, producția de diamante a scăzut cu 20% în 2020, în timp ce vânzările de diamante brute au coborât cu 33%, potrivit unui raport al consultanței Bain & Company.
Restricțiile introduse pentru a stopa răspândirea coronavirusului au determinat țările producătoare de diamante precum Botswana, Lesotho și Namibia să își închidă operațiunile, în timp ce dealerii din centrele internaționale de diamante precum Anvers, Dubai și India nu au putut accesa aprovizionarea.
Acum, industria este pregătită pentru corectare, deoarece minerii și producătorii au început să limiteze oferta pentru a se potrivi cererii.
Liderul industriei, De Beers Group, care furnizează aproape o treime din aprovizionarea mondială, spune că are acum mai puține diamante disponibile după reducerea stocurilor sale.
Compania rusă Alrosa, al doilea mare producător din lume, a vândut, de asemenea, aproape de două ori mai multe diamante decât a produs în ultimul an – 7,5 milioane de carate extrase, dar 13,5 milioane vândute, o creștere cu 65% în primul trimestru comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Cererea de diamante revine pe fondul unei redresări economice mai largi și a revenirii încrederii consumatorilor pe piețele cheie, în special SUA, Asia și Orientul Mijlociu.