AcasăAfaceriPiața criptomonedelor a început anul în forță: start-up-urile strâng sute de milioane...

Piața criptomonedelor a început anul în forță: start-up-urile strâng sute de milioane de dolari cash

Start-up-urile cripto  au adunat sute de milioane de dolari în numerar proaspăt, chiar dacă investitorii devin precauți cu privire la o scădere abruptă a prețurilor activelor digitale.

Mai multe firme private au anunțat injecții extraordinare de numerar în ianuarie. Bursa de criptomonede FTX și afiliatul său din SUA au strâns în total 800 de milioane de dolari, evaluând companiile la 32 de miliarde de dolari, respectiv 8 miliarde de dolari.

Fireblocks, un start-up de infrastructură cripto, a fost evaluat la 8 miliarde de dolari într-o rundă de 550 de milioane de dolari, în timp ce rivalul Blockdaemon a obținut 155 de milioane de dolari la o evaluare de 1,3 miliarde. Remarcabil, unele negocieri pentru aceste acorduri au avut loc la începutul acestui an.

Urmează un 2022 de succes atât pentru criptomonede, cât și pentru întreprinderile dezvoltate pentru a sprijini creșterea industriei. Start-up-urile cripto și blockchain au strâns un record de 25 de miliarde de dolari în 2021, marcând o creștere de opt ori de la an la an, potrivit datelor CB Insights.

Iarnă cripto?

Volatilitatea și scăderea recentă a prețurilor monedelor digitale i-a îngrijorat pe unii investitori cu privire la o pierdere mai severă cunoscută sub numele de “iarna cripto”. Ultimul eveniment de acest fel a avut loc la sfârșitul anului 2017 și începutul lui 2018, când bitcoin a pierdut până la 80% de la nivelul record de atunci.

Activele digitale s-au prăbușit în ultima vreme din cauza așteptărilor privind ratele mai mari ale dobânzilor din partea Rezervei Federale a SUA și a altor bănci centrale importante.

Alături de criptomonede, piețele bursiere globale au suferit, de asemenea, o prăbușire, acțiunile tehnologice cu o creștere mare, în special, fiind afectate pe măsură ce comercianții își reevaluează poziționarea.

“Indiferent dacă piața se clătină sau nu la marginea unei alte ierni cripto, capitalul va continua să curgă în sector, pe măsură ce accentul se va muta dincolo de tranzacționarea „speculativă” la cazuri de utilizare mai sofisticate”, susține Michael Shaulov, CEO și co-fondator al Fireblocks.  Acestea includ decontarea rapidă a plăților prin stablecoins și punerea de titluri financiare în blockchain.

author avatar
Radu Jacotă Redactor