AcasăAfaceriPiața aurului vânează răspunsuri în spatele creșterii bruște a lingourilor. Cine, când...

Piața aurului vânează răspunsuri în spatele creșterii bruște a lingourilor. Cine, când și de ce cumpără

După ce a fost tranzacționat într-un interval destul de stabil timp de câteva luni, aurul început să crească la începutul lunii martie. De atunci a urcat cu 14% și a lăsat în urma sa o serie de recorduri zilnice

Cursa fulminantă a aurului până la un maxim istoric poate părea ușor de explicat de la distanță, având în vedere tensiunile geopolitice și perspectivele sumbre ale economiei globale.

Metalul prețios este cunoscut ca fiind un „refugiu sigur”, iar opinia generală este că prețurile lingourilor ar trebui să crească atunci când ratele dobânzilor scad.

Recorduri zilnice

După ce a fost tranzacționat într-un interval destul de stabil timp de câteva luni, aurul început să crească la începutul lunii martie. De atunci a urcat cu 14% și a lăsat în urma sa o serie de recorduri zilnice.

Dar tensiunile geopolitice sunt ridicate de ani de zile, iar perspectivele privind calendarul de reducere a ratelor de către Rezerva Federală a SUA și Banca Centrală Europană au devenit mai confuze în ultimele săptămâni. Deci, ce s-a schimbat?

Analiștii oferă scenarii foarte diferite cu privire la cine sau ce a dus aurul la înălțimi fără precedent. Este o bancă centrală îngrijorată de rolul dolarului ca armă economică? O armată de comercianți sunt atrași de aur pur și simplu pentru că acesta este în creștere? O inflație încăpățânată și îngrijorări legate de o aterizare dură? Monede în slăbire? Alegerile din acest an?

Piața aurului este opacă și complexă, notează Bloomberg. Din punct de vedere istoric, a fost greu de descifrat. Cu toate acestea, autoritățile de reglementare s-au angajat de ani de zile să sporească transparența în unul dintre cele mai vechi depozite de bogăție din lume.

Cine cumpără

În primul rând, răspunsul simplu: băncile centrale, în special, și traderii care se pregătesc pentru o trecere la rate mai relaxate. Consumatorii chinezi sunt îngrijorați de randamentele în scădere ale altor active și de deprecierea yuanului.

Economiștii sunt înarmați cu date de piață mai bune decât au avut vreodată, și totuși răspunsul cumulativ este frustrant de vag: este vorba de toată lumea în același timp și de nimeni în mod special.

Pe piețele futures și extrabursiere mai mari, activitatea de tranzacționare este în creștere bruscă, ceea ce indică faptul că sunt implicați cumpărătorii instituționali obișnuiți – bănci centrale, bănci de investiții, fonduri de pensii, fonduri suverane de investiții.

De asemenea, activitatea pe opțiuni este în creștere și există așteptări că prețurile lingourilor ar putea să urce și mai mult, deoarece dealerii se grăbesc să își acopere expunerea.

Când cumpără

În principal luni, miercuri și vineri. Piața aurului este cunoscută ca fiind sensibilă la schimbările din datele economice americane, iar acest lucru a devenit și mai adevărat de când prețurile au luat avânt la începutul lui martie.

Comunicatele economice cheie din aceste zile oferă lecturi privind puterea industriei prelucrătoare, locurile de muncă, PIB-ul și inflația, iar o creștere concentrată a achizițiilor observată după publicarea datelor oferă un indiciu puternic cu privire la identitatea celor mai influenți actori.

De ce cumpără acum

Aceasta este marea întrebare. Deși se așteaptă ca Fed să înceapă să reducă ratele în acest an – ceea ce ar trebui să fie în beneficiul aurului – mulți investitori au devenit mai puțin convinși de acest moment decât erau în urmă cu câteva luni.

O posibilitate este că unii se concentrează în schimb asupra perspectivei unei aterizări dure a economiei americane, pe baza datelor recente, și se grăbesc să cumpere lingouri pentru rolul lor de refugiu.

Ideea ar putea oferi o explicație pentru o altă mișcare curioasă de pe piața aurului din ultimele săptămâni – relația dintre o diferență de preț urmărită îndeaproape și ratele dobânzilor din SUA.

Randamentul procentual dintre prețul la vedere de la Londra și contractele la termen pe trei luni – care tinde să urmărească ratele dobânzilor din cauza costului de stocare, finanțare și asigurare a aurului – a făcut o scădere rară sub ratele Fed în ultimele săptămâni, în timp ce prețurile au urcat. Din punct de vedere istoric, se întâmplă în mod susținut doar atunci când ratele sunt fie scăzute, fie pe cale să coboare brusc.

Inversarea diferenței ar putea semnala faptul că investitorii nervoși cer cu insistență să pună mâna pe aur acum, ca protecție împotriva unor potențiale turbulențe.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
333 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger