AcasăAfaceriPiața artei contemporane: NFT-urile și vânzările online au adus 2,7 miliarde de...

Piața artei contemporane: NFT-urile și vânzările online au adus 2,7 miliarde de dolari

Licitațiile de artă contemporană au revenit la un nivel record în ultimul an, stimulate de vânzările online și de sosirea NFT-urilor (non-fungible token), certificate de autenticitate asociate unui obiect virtual (imagine, videoclip, mesaj pe Twitter, etc), care au devenit locomotiva acestei piețe.

Graţie acestor NFT-uri, care garantează autenticitatea şi caracterul unic al operelor digitale, precum şi migraţiei masive în spaţiul online a licitaţiilor de artă contemporană după declanşarea crizei sanitare, vânzările de astfel de obiecte la licitaţiile publice au atins nivelul record de 2,7 miliarde de dolari în exerciţiul financiar 2020-2021 (+117%), arată raportul anual al companiei Artprice.

Cu 102.000 de opere contemporane (artişti născuţi după 1945, care s-au remarcat în pictură, sculptură, instalaţii, desene, fotografii, stampe, videoclipuri şi NFT-uri) vândute între 30 iunie 2020 şi 30 iunie 2021, arta contemporană deţine de acum 23% din piaţa mondială, comparativ cu doar 3% în 2000-2001, a precizat pentru AFP directorul executiv al  Artprice, Thierry Ehrmann.

China devine liderul mondial al artei contemporane,  cu 40% din vânzări, surclasând Statele Unite (32%) şi Marea Britanie (16%).

New York conduce în clasamentul orașelor, urmat de Hong Kong și Londra. Parisul este pe locul cinci.

“Apar artiști noi, plecați de la nimic”

“Cu opere digitale în format NFT, care reprezintă două treimi din valoarea vânzărilor online, adică 2% din piaţa de artă globală în 2021, apar artişti noi, precum Beeple, plecat de la nimic (fără galerie, fără expoziţie, fără vânzări la licitaţie), care refuză să intre în circuitul clasic al artei”, a explicat Ehrmann.

De la aproximativ 150 de reprezentanţi cunoscuţi la licitaţiile mondiale de artă în 2000, adepţii curentului „street-art” au ajuns în acest an la 18.000. Banksy este cel mai renumit dintre ei:  a avut vânzări de 123 de milioane de dolari în primul trimestru al anului 2021 și a intrat în Topul 5 al celor mai performanţi artişti din lume, după Picasso, Basquiat, Warhol şi Monet.

Americanul Mike Winkleman, alias Beeple, se numără printre artiştii în viaţă cu cele mai scumpe opere. Primul său NFT („Everydays: The First 5.000 days”) s-a vândut la licitaţie cu 69,3 milioane de dolari, deşi avea un preţ de pornire de 100 de dolari.

Înaintea licitaţiei, Beeple avea mai multe milioane de admiratori pe Instagram, fapt care i-a adus sprijinul casei Christie’s. El singur reprezintă 3% din piaţa de artă contemporană.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
246 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger