AcasăAfaceriPetrolul și aurul, vedetele recesiunii globale

Petrolul și aurul, vedetele recesiunii globale

Prețurile petrolului au crescut în așteptarea unei cereri și mai mari, deoarece China – cel mai mare importator din lume – a început să reducă restricțiile legate de focarele Covid-19, iar UE nu mai vrea să cumpere țiței rusesc, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă.

Brent, referința pentru două treimi din petrolul mondial, a înregistrat o creștere de 0,46%, la 112,55 dolari pe baril, la închiderea ședinței de tranzacționare de vineri. West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, a crescut cu 0,35%, la 110,28 dolari pe baril.

„În pofida valului de aversiune față de risc care a lovit Wall Street, prețul țițeiului rămâne în continuare susținut, deoarece piețele petroliere vor rămâne tensionate în viitorul apropiat”, a declarat Edward Moya, analist senior de piață la Oanda, citat de The National.

 

UE, cel mai mare bloc comercial din lume, care este puternic dependentă de resursele energetice ale Rusiei, intenționează să interzică petrolul rusesc în următoarele șase luni și combustibilii rafinați până la sfârșitul anului.

China, a doua cea mai mare economie a lumii, va relaxa  din 1 iunie restricțiile legate de pandemie ca urmare a scăderii numărului de infecții în țară.

„O mulțime de povești despre energie ar putea menține intactă seria de creșteri a țițeiului, în condițiile în care UE se apropie de interzicerea petrolului rusesc și în condițiile în care piața produselor rafinate este pregătită să devină și mai strânsă”, estimează analiștii Oanda.

Temerile legate de recesiune sunt, de asemenea, în creștere. Economia globală „se clatină pe marginea recesiunii”, deoarece războiul din Ucraina, blocajele Covid-19 din China și înăsprirea politicilor monetare a Rezervei Federale americane subminează economia globală, se arată în ultimul raport al  Institutului de Finanțe Internaționale.

IIF estimează că produsul intern brut mondial va crește cu 2,2% în acest an, cu o încetinire a activității la 0,5% în trimestrul al patrulea.

Se anticipează că zona euro, precum și piețele emergente, cu excepția Chinei, vor intra în recesiune până la sfârșitul anului.

Între timp, aurul se tranzacționează în creștere, cu 0,25%, la 1.846 de dolari pe uncie,  deoarece investitorii au continuat să își mărească investițiile în active sigure pe fondul incertitudinilor geopolitice și economice.

„Aurul se află confortabil peste nivelul de 1.800 de dolari și se pare că ar putea deveni din nou atractiv, deoarece investitorii anticipează o nouă rundă de vânzări pe piața bursieră”, spune Moya.

Cererea globală de aur a crescut cu 34% în primul trimestru din 2022, determinată de intrările puternice ale fondurilor tranzacționate la bursă, potrivit Consiliului Mondial al Aurului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
240 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger