Cauta

Petrolul se ieftinește: cererea depășește reducerea ofertei rusești

Prețurile petrolului au scăzut la tranzacțiile de luni, deoarece preocupările privind cererea au compensat perspectivele unei reduceri a ofertei rusești.

Brent, referința pentru două treimi din petrolul mondial, a scăzut cu 0,97%, la 85,54 dolari pe baril. West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, a coborât cu 1,1%, la 78,84 dolari pe baril.

Vineri, Brent s-a stabilit cu 2,24% mai sus, la 86,39 dolari pe baril, iar WTI a crescut cu 2,13%, la 79,72 dolari, cele mai mari creșteri din ultimele patru luni, pe fondul perspectivelor de înăsprire suplimentară a pieței.

Dar „câștigurile rămân limitate de temerile de recesiune”, a spus Ipek Ozkardeskaya, analist senior la Swissquote Bank.

Creșterea economică globală ar putea ajunge la un „punct de cotitură”, susținută de scăderea inflației și de redeschiderea Chinei, a declarat duminică directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva.

Fondul și-a majorat estimarea privind creșterea economică globală pentru acest an cu 0,2 puncte procentuale, la 2,9%, față de prognoza din octombrie, ceea ce reprezintă o încetinire față de expansiunea de 3,4% din 2022.

Instutuția cu sediul la Washington a avertizat că războiul Rusiei din Ucraina ar putea escalada, provocând o nouă fragmentare a economiei globale.

Rusia, al doilea mare producător de petrol din lume după Arabia Saudită, a anunțat că va reduce producția cu 500.000 de barili pe zi, după ce Occidentul a impus plafoane de preț pentru țițeiul și produsele petroliere rusești.

La 5 februarie, G7 și UE au convenit să stabilească un plafon de preț de 100 de dolari pe baril pentru produsele care se tranzacționează cu o primă față de țiței, cum ar fi motorina, și de 45 de dolari pe baril pentru produsele care se tranzacționează cu o reducere, precum nafta și păcura.

Plafonul de preț a fost introdus împreună cu o interdicție a UE asupra motorinei rusești și a altor produse rafinate.

„Restul alianței de producători Opec+ a indicat că nu va modifica planurile de producție pentru a compensa scăderea licrărilor rusești”, a precizat Jeanne Walters, economist senior la Emirates NBD.

 

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Plecarea Annei Wintour înseamnă sfârșitul Vogue?
  • România, luată din nou ostatică de statul paralel / Evaziunea fiscală, pretextul pentru revigorarea protocoalelor „Binomului” Coldea-Kovesi
  • Pentru că nu-i mai poate jecmăni, Bolojan le taie românilor independența energetică
  • Sindicaliștii ANAF: Legea încurajează evaziunea fiscală
  • Marea revenire a piețelor europene, după 10 ani de criză
  • Stoichkov dă de pământ cu Klopp și Maresca: „Când luați 20 de milioane pe an, nu vă mai plângeți!”
  • Cine l-a împins pe Trump spre războiul cu Iranul?
  • Alertă națională. Se forțează privatizarea pădurilor statului
  • Barcelona a batut palma cu Messi!
  • Exit mobile version