AcasăAfaceriPetrolul s-a ieftinit – și nu pare o veste bună

Petrolul s-a ieftinit – și nu pare o veste bună

Prețul petrolului a continuat să scadă luni, deoarece îngrijorările legate de o posibilă recesiune și creșterea continuă a dolarului au amenințat cererea globală.

Brent, referința pentru două treimi din petrolul mondial, se tranzacționa cu 1,10% mai puțin, la 85,20 dolari pe baril. West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, a scăzut cu 1,80%, la 77,89 dolari pe baril.

Dar ieftinirea petrolului depinde de contextul economic global.Prețurile au atins un minim al ultimelor opt luni, în condițiile în care temerile de recesiune continuă să deranjeze investitorii, pe fondul înăspririi monetare a băncilor centrale la nivel mondial pentru a ține în frâu inflația, precum și a dolarului puternic.

„Țițeiul american s-a scufundat sub 80 de dolari pe baril pe fondul creșterii îngrijorărilor legate de recesiune, în condițiile în care continentul european pare să intre în comă înainte de iarnă”, a declarat Ipek Ozkardeskaya, analist senior la Swissquote Bank.

Referința a atins cel mai scăzut nivel intraday din ianuarie. Săptămâna trecută a scăzut cu aproape 6 procente, în a patra scădere săptămânală consecutivă, cea mai lungă serie de pierderi din acest an.

„Cererea de petrol va fi în pericol într-o recesiune globală în așteptare, deși este puțin probabil ca amploarea declinului să fie similară cu cea pe care piețele au îndurat-o în 2020”, au declarat economiștii de la Emirates Bank.

Prăbușirea prețurilor ar putea determina grupul exportatorilor OPEC și aliații săi să ia în considerare intervenția pentru a stopa scăderea. Cu toate acestea, analiștii consideră că actualele condiții fac improbabile și ineficiente astfel de intervenții pe piață.

Amenințarea unei recesiuni iminente cântărește puternic atât asupra perspectivelor cererii de petrol, cât și asupra prețului. Se așteaptă ca economia mondială să încetinească în acest an din cauza inflației mai mari, a conflictului din Ucraina și a restricțiilor legate de pandemia Covid-19 din China.

În iulie, Fondul Monetar Internațional și-a redus prognoza de creștere a economiei la 3,2% în acest an, de la proiecția anterioară de 3,6% din aprilie. Institutul de Finanțe Internaționale și-a redus estimarea la 2,3 la sută.

author avatar
Radu Jacotă Redactor