AcasăAfaceriPeste100 de miliarde de dolari: cel mai profitabil an al comerțului cu...

Peste100 de miliarde de dolari: cel mai profitabil an al comerțului cu mărfuri

Industria de tranzacționare a mărfurilor a stabilit un record absolut în 2022 pentru marja brută, depășind 100 de miliarde de dolari. În urma nivelurilor record din 2020 și 2021, veniturile aproape s-au triplat din 2018, când au fost de 36 de miliarde de dolari, și aproape că au dublat marjele brute de 57 de miliarde de dolari din 2009, când piețele au cunoscut un boom după prăbușirea financiară globală.

Analiza consultanței Oliver Wyman indică faptul că principalele mărfuri care au determinat creșterea comerțului au fost petrolul și gazele naturale. Sancțiunile impuse de SUA și UE asupra energiei rusești au forțat produsele acestei țări să circule mai degrabă spre est decât spre vest și au atras noi surse de energie pentru a satisface cererea din Europa.

Pentru a atrage petrolul și GNL din SUA departe de Asia, prețurile în Europa au crescut, ceea ce a dus la costuri extreme pentru electricitate și la un interes sporit pentru sursele regenerabile. Acest lucru a contribuit la creșterea cu 55% a tranzacțiilor cu petrol și la o creștere uimitoare de 90% a tranzacțiilor cu energie electrică și gaze.

GNL a fost un alt element cheie, cu o creștere de aproximativ 40%, deoarece produsele lichefiate au umplut golurile unde gazul din conducte nu era disponibil.

Jucătorii care au înregistrat creșteri spectaculoase au fost comercianții care nu sunt în mod tradițional susținuți de active – adică independenți, bănci și fonduri speculative.Există factori care au susținut expansiunea.

Volatilitate dramatică: piețele de mărfuri în 2022 au depășit limitele utilizării normale a cuvântului „volatilitate”. La fiecare dintre numeroasele fluctuații de preț, comercianții au avut ocazia să câștige bani din mișcările ascendente și descendente.

Modificări ale fluxurilor comerciale: modelele de transport maritim s-au schimbat, în special în industria energetică. S-au diferențiat comercianții capabili să facă față acestor schimbări, să reorienteze mărfurile și să găsească noi surse și piețe de desfacere.

Creștere stabilă a cererii și piețe scurte: redresarea economică post-Covid a făcut ca cererea de mărfuri și energie să rămână ridicată pe tot parcursul anului. Această creștere a cererii în general, în timp ce oferta a rămas restrânsă și potențial indisponibilă, a împins în sus prețurile și volatilitatea.

Garanții în bani cash: unii traderi au profitat de această presiune asupra bilanțului pentru a evalua situația și pentru a obține randamente eficiente din punct de vedere al capitalului.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
143 afisari
Zenville

Ultimele știri

Preţ şocant pentru o garsonieră, la Cluj-Napoca: 230.000 de euro pentru 27 de metri pătraţi. Cum arată locuinţa (FOTO)

Românii care tatonează piaţa imobiliară au descoperit o garsonieră "de aur", la Cluj-Napoca. Preţul pe care îl cere proprietarul este halucinant: 230.000 de euro...

Ce amendă încasează şoferii care circulă cu o maşină a cărei înmatriculare a fost suspendată

Situația din Codul Rutier în care se poate aplica suspendarea înmatriculării este aceea când înmatricularea automobilului cumpărat nu este transcrisă pe numele noului proprietar...
proger