AcasăAfaceriPariul traderilor: creșterea prețului aurului

Pariul traderilor: creșterea prețului aurului

Traderii pariază pe noi creșteri ale prețului aurului, după ce tocmai a atins un maxim al ultimelor 12 luni, deoarece investitorii prevăd că ciclul de creștere a dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA s-a încheiat și caută refugii sigure în timpul turbulențelor din sectorul bancar.

Prețul spot al aurului a atins săptămâna aceasta 2.000 de dolari pe uncie pentru prima dată de la momentul imediat următor invaziei Rusiei în Ucraina. Prețurile au alunecat înapoi după ce au testat nivelul de mai multe ori pe parcursul zilelor, dar tranzacțiile cu contracte de opțiuni legate de acest metal sugerează că mulți investitori se așteaptă la o revenire mai susținută în săptămânile următoare.

Investitorii financiari au în general pariuri pe prețul aurului prin contracte futures, fonduri tranzacționate la bursă sau contracte de opțiuni legate de acestea. Aakash Doshi, șeful departamentului de mărfuri pentru America de Nord la Citigroup, a declarat că în ultimele săptămâni a existat o creștere a activității investitorilor pe toate cele trei canale.

Martie va fi prima lună de intrări nete în ETF-urile de aur din ultimele 10 luni, în timp ce volumul pariurilor pe opțiuni de creștere legate de aceste fonduri s-a apropiat de niveluri record.

Opțiunile call oferă investitorilor dreptul de a cumpăra active la un preț stabilit la o dată ulterioară. Volumul pe cinci zile al opțiunilor de cumpărare pentru ETF-ul SPDR Gold Trust a crescut de peste cinci ori de la începutul lunii, potrivit Financial Times. Raportul dintre call și put – opțiuni care sunt folosite pentru a face pariuri de scădere sau pentru a se proteja împotriva riscului de scădere – a ajuns, de asemenea, la niveluri extreme, sugerând un consens în rândul traderilor că prețurile sunt pe cale să crească.

A existat o creștere similară a interesului pentru contractele futures pe aur ale CME(cea mai mare bursă de acest fel din SUA) și pentru opțiunile legate de acestea, inclusiv pentru opțiunile „out of the money” (în afara banilor), care ar plăti doar dacă prețul aurului atinge noi maxime istorice.

Criza bancară care a început la începutul acestei luni, odată cu prăbușirea Silicon Valley Bank și Signature Bank, a creat atât catalizatori pe termen scurt, cât și pe termen lung pentru o creștere.

Suki Cooper, analist de metale prețioase la Standard Chartered, a declarat că în zilele imediat următoare prăbușirii SVB și Signature a existat o creștere masivă a poziționării „tactice”, comercianții căutând active considerate refugii sigure în vremuri de criză.

În crizele anterioare, acest impact a fost compensat de faptul că alți investitori au fost nevoiți să vândă aur pentru a face față solicitărilor de marjă pentru alte investiții.

În același timp, criza bancară a determinat investitorii să reevalueze perspectivele privind ratele dobânzilor în SUA. Creșterea ratelor din ultimul an a redus atractivitatea investițiilor în aur fără randament, dar investitorii au devenit din ce în ce mai convinși că ultima majorare a ratei dobânzii de către Fed, la începutul acestei săptămâni, va fi ultima.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
468 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger