AcasăAfaceriPandemia bogătașilor. Un nou miliardar, la fiecare 30 de ore

Pandemia bogătașilor. Un nou miliardar, la fiecare 30 de ore

Un nou miliardar a apărut la fiecare 30 de ore în timpul pandemiei Covid-19, iar aproape un milion de persoane ar putea cădea în sărăcie extremă cam în același ritm în 2022, potrivit unui raport Oxfam.

În martie 2022, în lume existau cu 573 de miliardari mai mulți decât în 2020, când a început pandemia, a precizat organizația caritabilă globală în prima zi a summitului Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția.

Oxfam a estimat că 263 de milioane de oameni ar putea fi împinși în sărăcie extremă în acest an din cauza pandemiei, a creșterii inegalităților la nivel mondial și a creșterii prețurilor la alimente, care au fost exacerbate de războiul din Ucraina. Aceasta este echivalentul a aproape un milion de persoane la fiecare 33 de ore.

Raportul a subliniat că miliardarii aveau o valoare colectivă de 12,7 trilioane de dolari în martie. În 2021, averea lor a reprezentat echivalentul a aproape 14% din produsul intern brut global.

De asemenea, averile miliardariilor din alimentație și energie au crescut cu 453 de miliarde de dolari în ultimii doi ani, echivalent cu un miliard de dolari la două zile.

Pandemia a creat 40 de noi miliardari și în sectorul farmaceutic. Miliardarii sunt cei care au profitat de pe urma monopolurilor companiilor lor asupra vaccinurilor, tratamentelor, testelor și echipamentelor individuale de protecție.

Pentru a preveni o inegalitate și mai accentuată a veniturilor și pentru a ajuta oamenii să facă față costurilor tot mai mari cu alimentele și energia, Oxfam a recomandat ca guvernele să impună taxe unice de solidaritate pe profiturile pandemice ale miliardarilor.

author avatar
Radu Jacotă
192 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri