AcasăAfaceriOPEC, păpușarul economiei globale

OPEC, păpușarul economiei globale

Cartelul petrolier este renumit prin faptul că, prin simple informări și declarații ale șefilor, mondifică în sus sau în jos prețurile țițeiului. Un „oracol” de care toate economiile țin cont.

Asta face acum secretarul general al OPEC, Haitham Al Ghais: se declară  „optimist cu prudență” în ceea ce privește redeschiderea Chinei, dar a avertizează că o încetinire a creșterii economice în SUA și UE ar putea reduce cererea de țiței în acest an.

„Există o creștere fenomenală a cererii în Asia, dar ceea ce ne îngrijorează mai mult este, de fapt, încetinirea pe care o vedem în Europa și în SUA în ceea ce privește situația financiară și inflația”, a declarat Al Ghais la conferința CERAWeek din domeniul energiei de la Houston. „Vedem un fel de piață divizată, o piață cu o creștere promițătoare și cealaltă parte cu o încetinire”.

Afirmații alunecoase: luna trecută, OPEC și-a majorat prognoza privind cererea de petrol pentru 2023 cu 100.000 de barili pe zi, pe fondul așteptărilor privind o redresare economică în China, cel mai mare importator de țiței din lume.

Grupul se așteaptă ca cererea globală să crească cu 2,3 milioane de bpd în acest an, ceea ce este mai mult decât estimarea sa anterioară de 2,2 milioane de bpd.

Dar, ca un făcut, același Al Ghais nu este „îngrijorat” de reorientarea țițeiului rusesc către Asia sau țările din Golful Arabic – Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită – campioni petrolieri.Doar sugerează, cumva de neînțeles, că „piața este suficient de mare, iar cererea se va îmbunătăți”.

În loc de acest roller-coaster de speculații, putea să spună că, în pofida sancțiunilor occidentale, exporturile de petrol rusesc au crescut în ianuarie cu 300.000 bpd față de luna precedentă, ajungând la 8,2 milioane bpd, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

Doar naivii pot crede că cererea de energie ca scădea: chiar în raportul său World Oil Outlook de anul trecut, OPEC a afirmat că vor fi necesare cheltuieli de 12.100 de miliarde de dolari pentru petrol și gaze până în 2045.

Prin urmare, Al Ghais îndeamnă companiile din sector să susțină investițiile pentru a evita „potențiale deficite în viitor”.

Brent, referința pentru două treimi din petrolul mondial, și West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, se tranzacționează în jurul a 83 dolari pe baril, respectiv 77 de dolari.

Analiștii estimează că prețurile vor avansa în a doua jumătate a anului, cu un baril la 100 de dolari, pe fondul unei oferte restrânse.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
245 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger