AcasăAfaceriO vară crudă pentru investitori

O vară crudă pentru investitori

Temerile că această vară va fi una crudă pentru investitori au fost justificate de inflația prețurilor de consum din SUA, care a urcat de la 3,2% în februarie la 3,5% în martie, în loc să scadă așa cum se spera

Se apropie vara și, prea adesea, înseamnă o încetinire a pieței bursiere, deoarece traderii visează la vacanțe. Unii veterani de pe burse aveau un sfat: “Vindeți acțiunile în mai și reveniți prin toamnă”. Mai este valabil?

În aprilie, indicele S&P 500 a scăzut cu 4,1 %. În condițiile în care mult așteptata primă reducere a ratei dobânzii în Statele Unite a fost amânată până în toamnă sau, eventual, până în 2025, investitorii ar putea fi iertați dacă ar avea în minte mai degrabă soarele și plajele decât acțiunile și titlurile de stat. Dar se expun riscurilor.

Pentru Tony Hallside, directorul executiv al firmei de brokeraj prime STP Partners din Dubai, vânzarea în luna mai – sau în orice altă lună – nu este niciodată o idee bună, cu excepția cazului în care investitorii au  nevoie disperată de bani. “Este mai bine să stea  liniștiți, să lase dividendele să se rostogolească și să fie atenți la oportunități”.

Inflația din SUA tulbură piețele financiare

Temerile că această vară va fi una crudă pentru investitori au fost justificate de inflația prețurilor de consum din SUA, care a urcat de la 3,2% în februarie la 3,5% în martie, în loc să scadă așa cum se spera.

Piețele au sperat în zadar la șase reduceri ale ratelor dobânzilor pe parcursul anului. Acum prognozează cel mult două, prima fiind amânată până în septembrie. Și s-ar putea să nu aibă parte de niciuna. Mai rău, unii analiști precum Marc Pussard, șeful departamentului de risc de la APM Capital, sugerează că o recesiune nu este exclusă.

Asta ar explica prudența băncilor centrale  privind relaxarea politicilor monetare, având în vedere că toate deciziile lor trebuie să țină seama de datele economice.

Volumele de tranzaționare scad

Dacă inflația rămâne ridicată, atunci volumele de tranzacționare scad, în timp ce acțiunile tehnologice scumpe pot rămâne blocate.

Bursele însele se confruntă cu vremuri grele: preferând să rămână private, companii de miliarde de dolari evită listările în SUA, Europa și Marea Britanie. Creșterea costurilor de împrumut și conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu au diminuat apetitul pentru IPO-uri.

O altă problemă pentru investitori este numărul tot mai mare de companii mici și mijlocii care își epuizează rezervele de numerar, iar multe dintre ele intră în faliment. Prețurile acțiunilor lor se prăbușesc.

Chiar și firmele mai rezistente din punct de vedere financiar se împrumută masiv și vor trebui să depășească constant estimările de profit pentru a atrage investitori. Într-adevăr, vine o vară crudă pentru ei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.512 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger