AcasăAfaceriNu e ușor să vinzi „iarbă”. De ce nu fac bani producătorii...

Nu e ușor să vinzi „iarbă”. De ce nu fac bani producătorii de marijuana

Impozitele ridicate, piețele compartimentate și lipsa accesului la capital fac dificilă obținerea unui profit.

Paradoxal, afacerea legală a marijuanei este în plină expansiune în SUA – 32 de miliarde de dolari în acest an, mai mult decât dublu față de acum trei ani.

Și se va dubla din nou în următorii șase ani, impulsionată de lansarea unor noi piețe mari de iarbă recreativă în New York, New Jersey și Virginia.

Dar companiile bat pasul pe loc. O analiză realizată de Politico a documentelor financiare de la două duzini dintre cei mai mari operatori americani cotați la bursă arată că aceștia au pierdut împreună peste 550 de milioane de dolari în primele șase luni ale acestui an, la venituri de aproape 4,5 miliarde de dolari.

„Totul pornește de la ilegalitatea federală”, a declarat Anita Famili, care conduce grupul industrial de canabis și CBD la Manatt, o firmă de avocatură și consultanță. „Costul de a face afaceri pentru companiile producătoare de marijuana este pur și simplu mult mai mare decât pentru orice altă afacere.”

Probabil că cea mai mare barieră în calea câștigării de bani este reprezentată de impozitele foarte mari pe care le plătesc companiile producătoare, deoarece, conform codului fiscal federal, acestea sunt tratate ca traficanți ilegali de narcotice.

De asemenea, mărfurile nu pot trece granițele de stat, iar această lipsă de comerț interstatal înseamnă că trebuie să construiască  fabrici și magazine separate în fiecare regiune în care își desfășoară activitatea și să navigheze printr-o serie de reglementări statale în continuă evoluție.

În cele din urmă, obținerea de capital este extrem de costisitoare din cauza lipsei de opțiuni de finanțare, o problemă pe care atât republicanii, cât și democrații din Congres o recunosc, dar pe care încă nu au abordat-o.

Un alt factor care exacerbează actuala stare de blocaj financiar: companiile au cheltuit mult anul trecut pentru a-și extinde capacitatea de producție din cauza optimismului eronat cu privire la perspectivele de relaxare a restricțiilor federale privind marijuana, după ce democrații au câștigat controlul Congresului și al Casei Albe.

Acest lucru a dus la o supraofertă de produse și la scăderea prețurilor în multe dintre cele mai mari piețe de stat, cum ar fi California, Colorado, Michigan și Massachusetts. Dificultăți agravate de inflație și de o piață ilicită a marijuanei care rămâne robustă în multe state.

Strângerile de bani au scăzut cu peste 60% față de 2021, potrivit Viridian Capital Advisors, o firmă de analiză financiară care urmărește industria canabisului.

Companiile nu au avut succes în procesele pe care le-au intentat pentru a invalida secțiunea 280E din codul fiscal federal.

Această secțiune a fost adoptată de Congres la începutul anilor ’80, ca răspuns la indignarea provocată de o hotărâre a tribunalului fiscal, potrivit căreia un traficant de cocaină avea dreptul de a-și deduce cheltuielile de exploatare.

Rezultatul este că societățile de canabis nu pot să deducă nicio cheltuială de afaceri, inclusiv salariile și beneficiile, și ajung să plătească rate de impozitare care pot depăși 70%. Cresco Labs, de exemplu, a plătit anul trecut taxe suplimentare de 80 de milioane de dolari din cauza 280E.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
362 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger