AcasăAfaceriNu e bine să faci mișto de magnații de pe Wall Street

Nu e bine să faci mișto de magnații de pe Wall Street

Când Daniel Leon, unul dintre fondatorii Celsius Network, a postat pe Twitter un videoclip adresat celebrului magnat Warren Buffett în ianuarie 2021, era foarte bine dispus. Prețul bitcoin era în plină ascensiune, iar Celsius, creditorul criptografic pe care îl fondase în 2017 împreună cu Alex Mashinsky, se afla pe val.

„Warren, Warren, Warren,” a început Leon, ironizând scepticismul investitorului american cu privire la bitcoin și masacrând unul dintre cele mai cunoscute aforisme ale lui Buffett privind investițiile pe termen lung: „Prietenii mei și cu mine plantăm un copac de criptomonede transparente și descentralizate, astfel încât generațiile viitoare să se poată bucura de umbra prosperității și a eliberării financiare.” Mai bine își înghițea limba.

Doar 18 luni mai târziu, Celsius a intrat în  faliment, după ce  la jumătatea lui iunie, confruntându-se cu cereri de retragere tot mai multe, a înghețat fondurile clienților săi, prinzând în capcană depozitele a sute de mii de investitori care își încredințaseră economiile creditorului.

Criza Celsius a fost catalogată drept „momentul Lehman Brothers” al comunității criptografice, notează Financial Times. Este una dintre cele mai mari companii din sector care a căzut victimă unui colaps al  prețurilor monedelor digitale în acest an, în condițiile în care creșterile dobânzilor au determinat investitorii să fugă de activele riscante.

Situația s-a înrăutățit când o criptomonedă de 40 de miliarde de dolari numită Terra a făcut implozie. Cel puțin o duzină de fonduri speculative, burse și creditori precum Celsius s-au prăbușit, blocând retragerile clienților sau intrând în faliment.

Celsius s-a bazat pe un flux de depozite de la investitorii de retail pe care le-a împrumutat marilor companii de criptomonede și le-a folosit pentru pariuri riscante pe proiecte netestate. A promis rate ale dobânzii excepțional de mari,18%, susținând totodată că riscurile sunt mici. Acum, are o gaură considerabilă în bilanț – de până la 2 miliarde de dolari, iar clienții și-au pierdut eonomiile.

Practicile riscante de la Celsius și alte companii care au înflorit în timpul boom-ului criptografic reprezintă în prezent o provocare pentru legiuitori și autorități de reglementare, care se  întreabă de nu au făcut mai mult pentru a proteja investitorii obișnuiți. Venerabilul și veteranul Warren Buffet – 91 de ani, aflat la conducerea gigantului financiar Berkshire Hathaway –  se poate simți răzbunat.

author avatar
Radu Jacotă
641 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri

Situație catastrofală în MAI. Plecare masivă a polițiștilor din sistem

Ministerul Afacerilor Interne a cerut Guvernului să deblocheze 5.200 de posturi vacante, arătând că deficitul de personal s-a accentuat după plecările masive din sistem,...

Doamna Ursula bate câmpii: “Folosiți profiturile din activele rusești înghețate pentru a înarma Ucraina”

Potrivit Ursulei von der Leyen, profiturile neașteptate din activele înghețate ale Rusiei ar trebui folosite pentru a sprijini Ucraina prin cumpărarea de arme. Numai...