AcasăAfaceriNoul sistem monetar: finanțarea descentralizată, o condamnare la moarte pentru bănci?

Noul sistem monetar: finanțarea descentralizată, o condamnare la moarte pentru bănci?

DeFi, prescurtare de la finanțare descentralizată, este un cuvânt care a intrat rapid în lexiconul afaceriștilor, alăturându-se unui grup de legătură: bitcoin, NFT, blockchain și metavers.

Astăzi, majoritatea tranzacțiilor financiare sunt digitale, iar susținătorii DeFi  spun că metoda va  elimina nevoia băncilor și a terților  tradiționali.

Finanțele descentralizate implică în esență un nou sistem monetar construit pe blockchain-uri publice.

Tranzacțiile  cu monedele digitale au permis ocolirea băncilor și instituțiilor financiare care își exercită comisioanele și supravegherea plăților peer-to-peer.

În cei 13 ani de la crearea sa, bitcoin și tehnologia blockchain descentralizată au dat naștere nu numai la alte 8.000 de criptografii, ci și la o industrie care cuprinde portofele cripto, schimburi de criptomonede, piețe NFT(jetoane nefungibile), agregatori virtuali de terenuri, organizații autonome descentralizate și fonduri, notează Euronews.

Ethereum a extins utilizarea blockchain-ului dincolo de un simplu sistem de plată și a oferit dezvoltatorilor instrumente pentru a crea programe întregi care ar putea fi stocate pe ele. Acestea au ajuns să fie cunoscute drept  contracte inteligente descentralizate.

Dar  chiar ar trebui să înlocuim sistemul financiar tradițional cu o versiune descentralizată? Potrivit unor experți, DeFi are câteva avantaje față de omologul său centralizat.

Primul este eficiența. Înlăturarea intermediarilor se presupune că face mai fluidă procesarea unei tranzacții financiare.

Al doilea avantaj se referă la costuri. În finanțele tradiționale, intermediarii care guvernează tranzacțiile preiau comisioane care sunt în general mai mari decât cele plătite în prezent pentru aplicațiile DeFi.

“Fie că este vorba de o bancă sau de a cumpăra acțiuni, interacționați cu o bursă centralizată și cu o serie de intermediari. Asta implică o serie de costuri în plus”, spune  Merav Ozair, expert în blockchain și profesor de FinTech la Rutgers Business School.

Conform raportului Global Findex, se estimează că peste 1,7 miliarde de persoane nu  au acces la serviciile bancare. Spre deosebire de blockchain-uri, o bancă sau o companie de procesare a plăților pot închide contul unui client nesatisfăcător.

DeFi promite să democratizeze finanțele în mod sigur, convenabil și eficient, dar există riscuri privind atacurile cibernetice asupra aplicațiilor descentralizate(DApps) și erorile din codurile blockchain.

Alex de Vries,  economist și fondator al site-ului Digiconomist.net, și-a exprimat recent scepticismul cu privire la cât de răspândită va fi adoptarea DeFi.

“Întrebarea este dacă oamenii vor dori cu adevărat să-și administreze banii în acest sistem descentralizat și cum să-i păstreze în siguranță, deoarece băncile rămân un loc sigur de depozitare. Dacă ceva nu merge bine pe DeFi, nu este nimeni acolo să te ajute”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
612 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger