Producătorii de petrol din Orientul Mijlociu fac un mare pariu pe hidrogen, combustibilul curat care a generat mult interes pe tot globul de la debutul pandemiei Covid-19.
Marile companii petroliere se pregătesc pentru o lume în care țițeiul nu mai este sursa dominantă de energie și încearcă să formeze noi economii și relații axate pe combustibili mai curați.
Hidrogenul, cel mai abundent element din univers, a devenit rapid un instrument pentru decarbonizare.
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de petrol, s-a angajat să devină și cel mai mare exportator de hidrogen. Emiratele Arabe Unite(locul 3) elaborează proiecte rutiere cu hidrogen și încearcă să adauge combustibilul la mixul său de energie curată până în 2050.
Companiile Acwa Power și Air Products sunt implicate într-un proiect de 5 miliarde de dolari – cel mai mare din lume – de a produce hidrogen verde în orașul futurist Neom din Arabia Saudită.
Regatul saudit, care reprezintă 12,5% din producția mondială de petrol, are ambiții de a vinde hidrogen care va fi transportat prin conducte către Europa. Ministrul Energiei, prințul Abdulaziz crede că Arabia Saudită este “următoarea Germanie” când vine vorba de surse regenerabile.
Se așteaptă ca piața mondială a hidrogenului verde să crească la 500 de milioane de tone până în 2050, veniturile anuale urmând să atingă 200 de miliarde de dolari în aceeași perioadă.
Este probabil ca Orientul Mijlociu să se poziționeze ca o piață de 11 trilioane de dolari pentru hidrogen până în 2050, estimează Bader Chaudhry, șeful sectorului energetic al Mashreq Bank din Dubai.